Колинда: Са Туђманом смо остварили свој сан!

0

Хрватска председница Kолинда Грабар-Kитаровић изјавила је да се у Хрватској много боље живи него у бившој Југославији.

Она свим југоносталгичарима препручује да се на један дан врате у те дане како би увидели које би им све слободе биле укинуте.

Kитаровић је у интервјуу за аустријски Kаљне Цајтунг изјавила да су Хрвати своју државу сањали хиљаду година – прво под Хабсбурзима, онда у Kраљевини Југославији, па након Другог светског рата под, како је казала, наметнутом влашћу комуниста.

Грабар-Kитаровић је казала како су са Фрањом Туђманом 1992. Хрвати коначно остварили сан и да су сад слободни.

„Хрватској данас иде много боље. Сусрећем стално људе који имају носталгију према Југославији. Увек им предложим да на један дан вратимо Југославију па да виде које би се све слободе укинуле, а у којима у данашњој Хрватској могу уживати“, рекла је Kитаровић.

Она је као примере лошег живота за време Југославије навела вожњу на пар-непар, немогућност слободног напуштања земље и несташице неких производа.

Упитана зашто су онда грађани Хрватске носалгични према Југославије, ако је живот био толико лош, Kитаровић каже:

„Југославија је била утопија. Јосип Броз Тито, комунисти и тадашњи медији уверавали су људе да је живот диван код нас. Свако је имао плату, независно о томе да ли је радио или не“, рекла је Грабар Kитаровић и додала како се “у Југославији новац трошио на мегаломанске пројекте који је требало да увере свет да је она индустријска држава“.

Тврди да национализам није ископао гроб Југославији.

„Он је био тек катализатор. Ми Хрвати и Словенци смо хтели бољи живот јер смо део западног света и хтели смо слободно располагати новцем који стварамо“, рекла је хрватска председница.

 

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*