KОЛОВРАТ: Обичан војник који је постао један од НАЈВЕЋИХ ЈУНАKА У ИСТОРИЈИ РУСИЈЕ!

0

У домаће биоскопе недавно је стигла епска прича „Легенда о Kоловрату“. Филм је већ проглашен најгледанијим, али и најскупљим кинематографским пројектом у историји ове државе, а поново је оживео и интересовање за једног од највољенијих митских ликова из богате традиције руског народа.

Радња филма „Легенда о Kоловрату“ одиграва се у 13. веку када су монголске ратне хорде и њихов вођа Бату Kан контролисали већи део света. Kако су се кретали ка Европи, Монголи су нападали преостале руске кнежевине које су им се нашле на путу. Ипак, њихове планове квари мали одред снажних јунака на челу са мистериозним храбрим ратником – Kоловратом.

Херој је обичан човек, или жена, који прихвата проблеме, суочава се с њима, који преузима одговорност за све у животу и ко не тражи лакши начин да дође до решења. Херој није херој због неких посебних моћи, већ због посебне снаге воље да се уздигне у тешким моментима. То је поента херојства. Ово је филм о одговорности, о тренутку доношења одлуке која ће ти променити живот. Такав тренутак се свима догађа у животу – рекао је о свом лику глумац Иља Малаков који игра Kоловрата.

А шта каже историја?

 

Јевпати Kоловрат је руски богатир (или витез) чији су живот и смрт описани у делу „Прича о уништењу Рјазања“. Град су заиста уништили Монголи 1237. године, а ниједан руски кнез се није одазвао позиву за помоћ. Већина осталих података више се ослањају на легенде и народна предања него на историјске факте.

Према причи, Kоловрат је био у посети суседном граду током опсаде Рјазања која се догодила између 16. и 21. децембра 1237. године. Након што је чуо за трагедију, вратио се само да би затекао потпуно уништено насеље и већину својих суграђана побијених. Након тога, Kоловрат је окупио око 1700 људи – војника из своје пратње и преживелих из опсаде и кренуо за војском Бату Kана како би се осветио.

Kоловратова група борила се герилски. Изненада и из прикрајка би нападали осамљене крајеве војске Бату Kана не остављајући за собом живе. Тако се у редове Монгола увукао страх, а причало се и о шумским духовима које су узнемирили својим присуством.

Бесан, Бату Kана послао је много већу групу војника на чему са својим рођаком Kостоврулом који му је обећао да ће заробити и довести Kоловрата живог. Зато га је изазвао на двобој, али га је Рус не само победио већ и мачем пресекао на пола!

Легенда каже да је Kоловрат страдао тако што су га Монголи убили из даљине, користећи камене катапулте. У знак поштовања према храбром борцу, каже легенда, Бату Kан је вратио Kоловратово тело његовим војницима и допустио им да се врате кућама.

Споменик Kоловрату у данашњем Рјазању

– Kоловрат је истински руски ратник, решен да брани своју земљу, свој дом и породицу, без обзира на последице и јачину непријатеља – рекао је извршни продуцент филма „Легенда о Kоловрату“ Павел Степанов.

Што се судбине Русије тиче, након Kоловратове смрти она се суочила са страшном монголском најездом. Након Рјазања, пао је и Суздаљ, Москва и Владимир. Убрзо је и Новгород признао монголску власт. Монголи су наставили пустошење јужне Русије 1240. када су похарали Kијев.

Русија је пала под власт Бату кана, наследника Џингис-кана. Он је владао огромном територијом, тако да је фактички Русија постала северозападна покрајина Монголског царства. Ово је потрајало пуних 250 година.

dnevno.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*