KOMADANT KFOR-a: Italija ispituje posljedice NATO bombardovanja

0

Komandant KFOR-a Salvatore Kuoči kaže da Italija aktivno istražuje vezu između bombardovanja osiromašenim uranijumom i kancerogenih bolesti kod italijanskih vojnika, prenose „Novosti“.

On je podsjetio da je zvaničan stav NATO da povezanosti nema.

„To je nešto na šta Italija obraća pažnju. Oformili smo komisije koje treba da saznaju uzrok – šta se tačno desilo. Aktivno rade na tome“, rekao je Kuoči u bazi „Bondstil“.

Od posledica izloženosti osiromašenom uranijumu već je umrlo 300 italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu, a bolesno je preko 4.000.

Istražna komisija italijanskog parlamenta objavila je u februaru ove godine zaključak u kojem se navodi da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolijevanja od najtežih bolesti italijanskih vojnika koji su bili u misijama na Kosmetu, u BiH, Iraku i Avganistanu.

Odgovor traži i njemačka Ljevica

Poslanica Ljevice u Bundestagu Sevim Dagdelen upitala je njemačku vladu može li da isključi vezu između učestalih slučajeva kancera u Srbiji i upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, te u kojoj mjeri savezna vlada dijeli nedavnu ocjenu ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata da drastičan porast oboljelih nema veze sa bombama NATO, već „sa nezdravim načinom života Srba“, navode „Novosti“.

„Vlada u Berlinu nema sopstvenih saznanja o mogućoj vezi između municije korišćene tokom intervencije NATO i slučajeva obolijevanja od raka“, bio je odgovor državnog sekretara u ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Mihael Rot.

On je podsjetio da je 2001. formiran komitet čiji je zadatak bio da ispita eventualnu vezu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i zdravstvenih rizika, ali da je taj komitet, na osnovu nezavisne ekspertize, zaključio da municija nema trajnih posljedica po zdravlje ljudi.

Podsjetimo, nedavno je u Skupštini Srbije formirana Komisija za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine. Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020. godine, a komisija će imati obavezu da na svakih šest mjeseci obavijesti parlament o radnjama koje je preduzela i rezultatima.

in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

*