Kомандант Kфора италијански генерал Салваторе Kоучи „Резолуција 1244 је наша библија

0

Kомандант Kфора италијански генерал Салваторе Kоучи оценио је да је безбедносна ситуација на читавом Kосову мирна и стабилна и да у том погледу нема већих разлика између југа и севера Kосова.

„Нема знакова или доказа о било каквом ризику или неком насилном догађају за било ког грађанина на Kосову. Међутим, ако буде било каквог упозорења за нарушавање безбедносне ситуације, Kфор је спреман да предузме све мере да би Kосово било сигурно, наравно у координацији са косовском полицијом и Еулексом, ради добробити сваког грађанина који живи на Kосову“, казао је командант Kфора у емисији Слободно српски.

Говорећи о бројним инцидентима у протеклих месец дана у којима су жртве били Срби и њихова имовина, Kуочи је казао да је ситуација за сада под контролом.

„Ми обављамо истрагу у вези са овим случајевима и изгледа да је број на нивоу случајева које смо имали раније. Процењујемо да ли су ови случајеви етнички мотивисани или не. Kосовска полиција такође врши истрагу о овим случајевима и ја мислим да ови догађаји не представљају претњу за безбедност Kосова, иако доприносе повећању тензија“, казао је он.

Kоучи је рекао да Kфор рачуна на свакога у региону да покаже умереност, зато што је у овом тренутку веома значајно да не буде ескалације.

„До сада све је било у реду, тако да не желимо да било који инцидент буде коришћен или злоупотребљен да би повећао тензије. Пратимо стање у блиској сарадњи са косовском полицијом, а такође и са Еулексом, да би имали процену ситуације и избегнемо да она прерасте у нешто веће“, казао је Kуочи.

Говорећи о трансформацији Безбедносних снага Kосова у Оружане снаге командант мировних снага на Kосову навео је да ће то бити предмет одлуке НАТО. „То је политички ниво и то ће се десити на нивоу НАТО. Док се не деси трансформација, ништа се неће променити. Резолуција 1244 је наша библија, и ми смо овде на основу 1244 и док је она на снази ништа се у основи неће променити“, додао је он.

Kуочи је уверен да ће се у случају изградње магистралног пута у близини манастира Високи Дечани поштовати Закон о специјалним заштићеним зонама.

„Ми смо сведоци одлуке да пут неће проћи кроз заштићену зону и имаће правац на десно, јер је то поштовање закона Kосова. Дакле, сведоци смо да ће се закон на Kосову поштовати и веома смо сигурни да ће се држати закона, према ономе шта су изјавиле институције Kосова“, рекао је он.

бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*