КОМАНДАНТ НАТО: Срби највећи проблем на Балкану, јер су блиски Русима

0

Командант снага НАТО у Европи генерал Куртис Скапароти казао је да је присутно јачање руског утицаја у Европи, као и да је српски народ највећи проблем на Западном Балкану.

Он је, током свједочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, рекао да

Русија покушава да спријечи евроатлантски пут појединих земаља у региону и додао да су међународна заједница и САД гарант стабилност на Балкану.

Генерал Скапароти рекао да је забринут због будућег мијешања Русије на Балкану.

Они су укључени у готово све аспекте Европе, на једана или други начин. Област за коју сам ја данас забринут јесте Балкан. То је подручје које смо кроз рад међународне заједнице и САД успјели да одржимо стабилним. Радили смо на демократским владама и њиховом јачању. Али Русија ради на Балкану, а сматрам да смо ми скинули фокус са тог региона„, поручио је Скапароти.

Скапароти је позвао на обнаваљање фокуса на Балкан, наставак реформи у области безбједности и подизање капацитета за ангажовање САД и међународне заједнице на Балкану.

„Да ли можете бити конкретнији и рећи нам нешто више о томе које су то земље на Балкану предмет ваше забринутости због руског мијешања и утицаја“, упитао је сенатор Том Котон.

Мислим посебно на Србију. Ту постоји веза…“

На Србију или Републику Српску..“, питао је сенатор Том Котон

На Србију„, одговорио је Скапароти. „Република Српска?“, поновио је Котон.

Рекао бих да се ради о Србији као нацији, али и о српском народу на Балкану. Постоји очигледна историјска веза, осјећање припадности. Између осталог и због тога постоји и боља могућност за руски утицај. Они то користе у смислу дезинформација, утицаја на народе као ефекат нарушавања, у неким случајевима, рецимо са Србијом, када је Косово у питању или са тројном влашћу у БиХ. Због тога сам забринут, и видео сам јачање тога током годину и по дана мог мандата„, закључио је генерал Скапароти.

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*