Kоманданти из ратова у бившој Југославији предаваће на Војној академији

1

Истакнути генерали и високи официри некадашње Војске Југославије, који су командовали у грађанском рату и током сукоба на KиМ 1998. и 1999, биће предавачи на Војној академији, пишу данас „Новости“.

Међу првима који ће стати пред кадете Војне академије требало би да буде некадашњи командант Приштинског корпуса и Треће армије ВЈ генерал у пензији Владимир Лазаревић, а питомцима ће своја искуства вођења ратних операција преносити и генерали Божидар Делић, Љубиша Диковић, као и низ високих официра који су били на кључним дужностима током сукоба у Југославији, наводи лист.

Некадашњи високи официри Војске Југославије биће задужени да своја ратна искуства пренесу генерацијама старешина које се тренутно школују у тој установи и да држе предавања „из онога где су најбољи – руковођење војском у најтежим условима“.

Министар одбране Александар Вулин потврдио је да ће некадашњи команданти добити своју улогу у војном школству и да они треба да буду узор данашњим генерацијама официра.

„То је велики заокрет и на неки начин исправљање неправде која им је нанета претходних година. Они дуго нису смели ни да кроче на Академију нити у било који војни објекат. Држава се олако лишила најдрагоценијих искустава којих се не би одрекла ниједна војска на свету“, рекао је Вулин за Новости.

Генерали попут Лазаревића, Диковића, Делића и осталих, каже Вулин, имају много тога важног да пренесу млађим колегама и држаће предавања из онога где су најбољи – руковођење војском у најтежим условима.

„Увели смо правило да најистакнутије старешине из ратова за нама добију простор на Војној академији и да држе предавања кадетима, па и садашњим генерацијама официра. Узори кадетима морају да буду српски генерали, посебно они доказани у најтежим данима. Морамо да омогућимо да млади официр сретне свог генерала, упозна га и сазна његова искуства“, рекао је Вулин.

 

 

Танјуг

1 КОМЕНТАР

 1. Вулин почео са обећањима као и његов шеф АВ, а све у сврху
  предизборне кампање.
  Војска добија “историјско“ повећање плата?!
  Војска добија станове?!
  Војска добија нову ратну технику?!
  Пензионисани ратни официри – предавачи у војном школству?!
  А, министар војни није служио војску и не најављује се његова замена
  неким од ратних официра, као и комплетна замена старешинског
  кадра у Генералшабу и командног кадра у јединицама.

  Драган Славнић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*