Kоме ће НЕПОСЛУШНИ бирачи дати свој глас ?

0

Ако би гласачи свих девет странака које подржавају Александра Вучића заиста и гласали за њега, он би са 60,7 одсто подршке победио већ у првом кругу. Ипак, питање је да ли ће сви они послушати своје лидере, као и то чији ће бирачи гласати за три нестраначка кандидата од који би један, у случају велике излазности, имао шансе да уђе у други круг.

Нема сумње да лидер СНС Александар Вучић са великом предношћу иде на председничке избора и није само реч о подршци бирача његове странке, која је убедљиво победила на прошлим парламентарним изборима. Вучића је подржала и друга највећа и најпопуларнија странка у Србији – СПС, као и странке националних мањина, ПУПС, ЈС… – укупно њих девет.

Ипак, тешко је замислити да ће сви њихови бирачи гласати на изборима за Александра Вучића, а поготово не симпатизери СВМ и СДПС Расима Љајића, који су пре четири, пет година подржавали проевропску грађанску опцију, што је највећим делом био ДС.

Већина гласача СПС ће гласати за Вучића

Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида, каже за „Блиц“ да ће највећи број бирача СПС гласати за Вучића.

– Веома мали број гласача социјалиста гласаће за Јеремића и Јанковића. Највећи број њих или ће гласати за Вучића или ће апстинирати. Дакле, не ради се о простом збиру гласова странака. Слично је и са гласачима СДПС-а, јер тешко да им последњих четири, пет година није сметала коалиција са Вучићем, а сада да не желе да гласају за њега – објашњава Вуковић.

Он додаје да ће велики број Мађара такође гласати за актуелног премијера, али ће један део такође да се определи за Сашу Јанковића.

Од фантазије до стварности

– Пре пет година било је у домену фантазије да бирач СВМ гласа за Вучића, сада више не. Ипак, ради се о изузетно малом проценту бирачког тела – сматра Вуковић.

Бирачи проевропске грађанске опције поделили су се између Саше Јанковића, Вука Јеремића и мањим делом Љубише Прелетачевића Белог, а занимљиво је и да ће гласачи ЂБ у већој мери гласати за Јанковића, а мањим за лидера тог покрета Сашу Радуловића.

Деле се и гласачи ДС

– Верујем да ће се бирачи ДС поделити око подршке Јанковићу и Јеремићу. Тако је и са члановима странке, чији се врх ипак определио за бившег заштитника грађана. Слично је и са СДС-ом Бориса Тадића, који ће се можда у нешто већој мери определити за Вука Јеремића. Треба имати у виду да ће један део апстинената, а нарочито бели листићи са избора 2012, вероватно гласати за Јанковића – сматра Бобан Стојановић, сарадник на ФПН.

Опозициони кандидати могли би да рачунају на велики број гласача некадашњег ДСС-а, који је својевремено био друга или трећа партија по снази у Србији. Саговорници „Блица“ кажу да би они у највећој мери могли да припадну Вуку Јеремићу.

– Са друге стране, Јанковић би могао да привуче бираче ЛДП-а, а за њега би могли да гласају и они који су после 2008. отишли у апстинецију. Вероватно ће и део бирача ЛСВ такође гласати за њега, а део за лидера те партије Ненада Чанка – наводи Стојановић.

Бели највећа енигма

Најчвршће бирачко тело има радикали и Двери. Очекује се да њихови гласачи на изборима подрже лидер тих странака Војислава Шешеља и Бошка Обрадовића.

– Није искључено да млађа популација која је гласала за Шешеља, само зато што је правио циркус, сада гласа за Белог, јер он то ипак боље ради – каже Стојановић.

Највећа енигма су и даље бирачи који подржавају Љубишу Прелетачевића Белог, поготово што истраживачи тврде да не долазе из редова апстинената.

– Нерално ми делују истраживања да он осваја око 11 одсто, јер би то требало да значи да га подржава неколико стотина хиљада грађана. Мислим да ће му свакако подршка опасти и да ће се гласачи на самим изборима ипак определити за неког „озбиљнијег“ – закључује Стојановић.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*