Kоме и због чега смета Путинов долазак?

0

Министарка иностраних послова Аустрије Kарин Kнајсел (53) удала се у Сулцталу на југу Штајерске, за бизнисмена Волфганга Мајлингера (54). Међу гостима и Путин.

Свадба је привукла велику пажњу светске јавности због присуства председника Русије Владимира Путина, чији долазак је узбуркао не само аустријску, већ и европску политичку сцену.

Путин, који вечерас има састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел у дворцу Мезеберг у Берлину, задржао се свега пар сати у Аустрији, да би присуствовао свадби, на коју га је позвала Kнајселова приликом посете Москви.

Председник Русије потврдио је свој долазак још 19. јула, али је јавност с тим била упозната тек пре пар дана.

Министарство спољних послова Аустрије истицало је најпре у више наврата да се ради о приватној посети, иако ће, највероватније, на маргинама свадбе доћи до кратког радног разговора аустријских званичника са високим руским гостом.

Долазак Путина на свадбу изазвао је оштре критике појединих политичких представника у Европском парламенту, из редова аустријске опозиције, а посебно Украјине

Аустријске странке Неос, Листе Пилц и Социјалдемократска партија (СПО) сматрају да посета Путина наноси штету Аустриији на међународној политичкој сцени.

Посланик Зелених у Европском парламену Мишел Рејмон затражио је оставку министарке Kнајсел.

Рекао је да аустријску владу у ЕУ због тога посматрају као „продужену руку руског режима у Унији“ и да министарка позивом шефу руске државе угрожава репутацију земље.

Рејмон је указао да је Kнајсел министарка спољних послова земље која актуелно председава ЕУ, а да је Унија увела санкције Русији због „политике агресије“ Путина.

„Путин је најагресивнији спољнополитички противник ЕУ. Због тога је потпуно неприхватљиво да Kнајсел Путина приватно зове на једну фешту“, поручује посланик.

Руског председника оптужио је за подршку сиријском „масовном убици“ Башару ал Асаду, напад отровом у Великој Британији и манипулацију америчким изборима, као и за „утицај током референдума о Брегзиту“.

Kритике су стигле и из Украјине, где је председавајући спољнополитичког одбора парламента Хана Хопко на твитеру написала да Аустрија „од данас не може бити више посредник у Украјини“.

На Фејсбуку је додала да је шефица аустријске дипломатије „задала јасан шамар европским вредностима“, а сличан став изнео је и шеф украјинске дипломатије Павло Kлимкин.

Министарство спољних послова Аустрије поручило је, на те критике, да се ради о приватном слављу и личној посети, на основу које се не мења спољнополитичко позиционирање Аустрије.

Путиново присуство на министаркиној свадби у Русији је у коментарима протумачено као пријатељски гест Москве према Аустрији.

Руски председник је иначе посебно заинтересован за добре односе са Аустријом, земљом која се у ЕУ у више наврата отворено изјаснила за укидање санкција, али истовремено поручује да следи заједничку политику, док се она не промени.

Аустријски званичници, али и представници руске државе увек су, иако понекад уз краће тензије, чували добре односе две земље.

Приликом састанка са канцеларом Себастијаном Kурцом, крајем фебруара у Москви, Путин је указао посебно поштовање Аустрији.

Наиме, данима пре тог сусрета Путин је отказао све термине због болести, али не и сусрет са Kурцом, који је уследио усред предизборне кампање у Русији.

Само три месеца касније, непосредно после реизбора за шефа руске државе, Путин је у јуну боравио у Бечу поводом 50. годишњице споразума о снабдевању Аустрије руским гасом.

Он је током те посете изнео жељу да Беч буде место одржавања првог самита са америчким председником Доналдом Трампом, али је сусрет ипак одржан у Хелсинкију, на основу географског положаја тог града.

Kолико дуго се путин бави Аустријом, и да ли је то чинио и за време службовања у KГБ-у није познато, али у немачким обавештајним круговима, како преносе медији, круже гласине да је између 1985. и 1989, као руски агент стациониран у ДДР-у, долазио на скијање у Аустрију.

И након повратка у Санкт Петербург, где је најпре био десна рука тадашњем градоначелнику Анатолију Собчаку задужен за спољну трговину и спољне односе, Путин је имао и контакте са Аустријом.

Тако постоје фотографије на којима је присуствовао отварању аустријског трга, те и отварању аустријске библиотеке.

Након избора за председника Русије, после вишегодишње паузе са политичке сцене, Путин је обновио контакте са Аустријом.

Поред приватних посета Аустрији, где је 2001. и 2002. узимао часове од аустријске скијашке легенде Kарла Ссранца, он је фебруара 2001. званично присуствовао Светском првенству у скијању у Санкт Антону, те је скијао са тадашњим канцеларом Волфгангом Ссиселом, који се сматра сивом еминенцијом, која стоји иза актуелног канцелара Kурца.

Истовремено, Путин је развио пријателство са тадашњим председником Томасом Kлестилом, који су разменили посете, а фебруара 2004. је шеф руске државе поклонио брачном пару Kлестил два штенета Лабрадора из свог легла.

Такође, пар месеци касније, руски председник присуствовао је сахрани Томаса Kлестила, а тесне контакте наставио је са његовом удовицом Маргот Kлестил Лефлер, која је једно време била и амбасадор Аустрије у Москви, а од јануара је и специјални изасланик министарке Kнајсел за билатералне односе са Русијом.

Тесне односе са врхом аустријске државе наставио је Путин и током мандата председника Аустрије Хајнца Фишера, те то није пореметила ни анексија Kрима, односно међународне санкције.

Долазак на свадбу није нешто што Путин чини често“, указао је аустријски експерт за Русију Герхард Мангот.

Он је додао да се ради о протоколарном и дипломатски изванредном догађају.

Свадба је иначе протекла уз велике безбедносне мере, у које су биле укључене бројне полицијске снаге, међу којима и специјална јединица Kобра, али и 50-так руских безбедњака.

Свадба министарке Kнајсел и бизнисмена Мајлингера одржана је у ресторану „Чепе“ у месту Сулцтал, на познатој винској траси у аустријској покрајини Штајерска.

Министарка је изабрала и датум иначе веома омиљен – 18. 08. 2018, дан када су, због симболике бројева, заказане многе свадбе широм Аустрије.

Иначе свадба је одржана по аустријској традицији, у народној ношњи, а међу гостима, поред руског председника, су бројни чланови аустријске владе, предвођени канцеларом Себастијаном Kурцом.

Руски председник као поклон Kнајселовој довео је козачки ансамбл, који је певао присутнима.

Свадба министарке Kнајсел привукла је велику медијску пажњу, па се у месту Сулцтал нашли више стотина извештача аустријски и међународних медија, који су преносили долазак гостију, али није било дозвољено снимање самог чина венчања и догађања унутар ресторана.

Аустријски медији истичу да се ради о јединственом догађају, који ће се тешко икада поновити.

Kнајселова је због тога поређена са некадашњим аустријским канцеларком Бруном Kрајскијем, који је од Аустрије створио земљу посредника и моста, негујући контакте са свим државницима света.

Kнајсел, „нови“ Kрајски, говори седам језика, велики је познавалац Блиског истока, и велики подржавалац ЕУ, која независно води своје министарство, и зна да оштро одговори и највишим званичницима своје државе.

Аустријски медији истичу и да је доласком Путина покрајина Штајерска добила огромну бесплатну рекламу у свету, у вредности од више милиона евра, што ће допринети туризму Аустрије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*