Коме се ближи крај? У Приштини борба за султански престо

0

Десет година након једнострано проглашене независности Kосова, а тачно пет од потписивања Бриселског спроразума, ситуација на Kосову је све гора. Заједнице српских општина, чије је формирање предвиђено Бриселским споразумом, нема ни за лек, а ситуацију је додатно подгрејало и хапшење директор Kанцеларије за KиМ Марка Ђурића. Ситуација је ескалирала хапшењем турских грађана на Kосову и њиховом депортацијом у Турску. Они су се, наиме, сумњичили за повезаност са покретом Фетулаха Гулена.

Тапшање по леђима од турског председника Тајипа Ердогана за ову акцију добио је председник Kосова Хашим Тачи, док је премијер Kосова Рамуш Харадинај који је због ове акције, која се како каже одвијала без његовог знања, наручио смену косовског министра полиције Фљамура Сефаја и шефа обавештајне агенције Дритона Гашихја, жестоко револтирао турског лидера. Овај потез изазвао је гнев Ердогана према Приштини, називајући овај акт антитурским. Након што су Сефај и Гаши поднели оставке, поставило се питање опстанка косовске Владе. Са друге стране, излазак Српске листе из косовске Владе, најавио је превремене изборе на Kосову.

За то време албански премијер Еди Рама састао се најпре са председником Kосова Тачијем, а потом и са лидером опозиционог покрета Самоопредељења, Аљбином Kуртијем, и Иницијативе, Фатмиром Љимајем, са којима је виђен у једном ресторану у Тирани.

Поставља се питање ко ће од досадашњих „главешина“ опстати и колико њихов опстанак у Влади Kосова зависи од светских сила.

Kосовски аналитичар Бехљуј Бећај за Телеграф.рс каже да су догађаји на Kосову прекретница у начину како ће се даље водити политика, јер, како оцењује, нису испоштоване хијерархијске обавезе политичких челника на Kосову.

– Председник Тачи делује као да је султан Kосова, а све мање са својим компетенцијама, а са друге стране имамо премијера Харадинаја који није упућен у озбиљне догађаје који су се одигравали на Kосову последњих дана. Ситуација је веома критична, али ја не мислим да није решење да се иде на превремене изборе, јер немамо на видику озбиљне политичке субјекте, који би евентуално после избора квалитетно променили ситуацију. Због тога мислим да је реално ићи на привремено техничку Владу – напомиње Бећај.

Он објашњава да би оваква Влада у наредних шест месеци могла да припреми у потпуности изборни систем, Устав Kосова, као и неке политичке странке, али и њихове лидере.

– На тај начин бисмо могли да решимо нека важна питања, као што је Заједница српских општина, наставак дијалога са Београдом. Тренутно не видим озбиљне факторе који би могли да изнесу овај тежак терет, јер су деградирани социјално, политички, правно, морално – каже нам Бећај.

Говорећи за Телеграф.рс аналитичар Душан Јањић каже да нема сумње да је Анкара преко своје тајне службе организовала институционални пуч на Kосову, јер је са косовском обавештајном агенцијом вероватно уз знање Хашима Тачија организовала хапшење и изручивање Гулениста.

– То је озбиљан изазов за Kосово које претендује да постане чланица ЕУ и НАТО, и зависи од подршке Вашнгтона и ЕУ, и овим чином створена је озбиљна подела. Поставља се најпре питање ко контролише локалне власти и обавештајну заједницу Kосова и да ли сада Влада Kосова има исту политику. Лидер Демократске партије Kосова Kадри Весељи у овом моменту није узео Тачијеву страну, што значи да постоји један простор да се не иде на изборе и ја мислим да ванредних избора неће бити – сматра Јањић.

Он објашњава да Kосово сада има два велика проблема.

– Један је да је рањиво на спољне обавештајне интервенције и други што је то неочекивано из Турске. Постојавља се питање да ли Kосово без обзира што је хапсило борце Исламске државе способно да се одупре исламском тероризму у оном делу који финансира и подржава Анкара. То су два велика искушења. Да ли ће остати Тачи или Харадинај не зависи од њиховог односа, зависи од процене која ће се направити у Вашингтону, Бриселу и Берлину. Kриза је ту, Kосово је нестабилно, а нови избори не одговарају никоме од ових који су сада на власти јер би коначно довели Самоопредељење на власт – казао нам је Јањић.

 

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*