Коме смо послали новац?

2

Можда бисмо и могли да нађемо неки практичан разлог зашто донирати Француској новац за обнову мада најснажнији утисак који је овај потез изазвао код већине Срба је превртање желудца, но друга је то тема.
Радећи са колегама из Сенегала на питање зашто између себе говоре Француски, добио сам одговор који сам и знао, то је службени језик Сенегала.

-„Али морате имати свој језик пре Француза“
-„Не знамо“

Из разговора са њима сам сазнао да готово нико у земљи не познаје свој матерњи језик и да је француски једино што знају. На основу тога могу се наслутити размере онога што су ти народи доживели. Француски језик је једини званични језик у тринаест земаља света, један од званичних је у још шеснаест земаља, а у широкој је употреби у још шест земаља света.
Француски колонијализам није мртав ни данас, супротно, веома је жив. Од 14 афричких земаља Француска годишње убира око 500 милијарди долара пореза. Све ове државе имају колонијални дуг, отплаћују инфраструктуру коју је Француска саградила на капиталу извученом из њихових земаља. Све националне резерве бивше колоније депонују у Француску Централну Банку. Политичари и војни персонал колонија се школује у Француској да би представљао елиту која ће се вратити и водити земље. Сличан рецепт је примењен и на нама. За обуздавање непослушних владара у употреби је много пута била Легија. Право на експлоатацију природних ресурса има првенствено „колевка слободе“ и то чини врло цивилизовано. Француске компаније у Нигеру ископавају уранијум већ 40 година, 24 часа дневно из чега производе 75 процената електричне енергије. Захвалност Нигеру је дата у контаминираној води, храни, земљи, малигним обољењима. Као званично четврти највећи произвођач уранијума Нигер убира тек толико да му 60% становника живи са доларом дневно. Концесија износи свега пет посто.

Ако се осврнемо на оне које су покушали да изборе независност, та прича је посебно занимљива. При напуштању Гвинеје Французи су уништили све што су могли, установе, фарме, машине, вршили стрељање домаћих животиња, палили, изнели капитал. После срамног договора између председника Тогоа и Де Гола о цени за независност државе Того, када је цела земља запала у глад како би отплатила Француској дуг, председник Тогоа у намери да спасе земљу одбацио је француски франак. Убијен је после три дана. Иста судбина је задесила и председника Малија, разлог исти, одбацивање франка. На крају слику најбоље објашњава Жак Ширак: „Без Африке Француска ће постати трећеразредна сила“. То је тако тачно ако знамо да француски трезор контролише 80% новца колонијалних држава, а да оне саме не знају колико заправо њима припада.
И што би мој пријатељ Чех рекао: „Француз, то је само покварен Енглез“.

Милош Ковачевић

2 КОМЕНТАРА

  1. Tendenciozan članak u kojem je presuda unapred doneta pa se moraju navoditi samo podaci i činjenice koje će potkrepiti taj već doneseni zaključak. Po sličnoj matrici mogu da pričaju i svi nama susedni narodi koje su Srbi i „srpska buržoazija“ vekovima eksploatisali. Ako je sve ovo istina zašto je onda u Obali Slonovače koja je bila francuska kolonija Društveni bruto proizvod po stanovniku 4 puta veći od susedne Liberije koja nikada nije bila ničija kolonija?

  2. Да ли сте искусили потешкоће у добијању кредита од обичних кредитора и других банака?
    ово је погодно за вас !!! ми смо приватна кредитна компанија, у сарадњи са СКИТРУСТ БАНК
    нудимо кредит по ниској каматној стопи, лако и поуздано, све што треба да урадите је
    пријавите се, одобрите кредит и добићете кредит, ово је 100% тачно, контактирајте нас путем е-поште (луцицхарлс50@гмаил.цом)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*