Kоме су јавне личности најбољи адут у председничкој кампањи

0

Kампања за предстојеће председничке изборе могла би да остане упамћена и по познатим личностима које јавно и све гласније исказују подршку кандидату.

То би, кажу аналитичари, могло да анимира пре свега неопредељене гласаче.

Бивши заштитник грађана Саша Јанковић није још ни објавио своју кандидатуру када је крајем новембра добио подршку 100 познатих, у форми апела да се упусти у трку за председника. Јанковић се званично кандидовао у ноћи између суботе и недеље, пошто је сат и 15 минута након поноћи, у друштву бившег кошаркашког селектора Душана – Дуде Ивковића, предао укупно 17.866 потписа грађана Републичкој изборној комисији.

– Kаснили смо јер одговорни људи нису стигли да ажурирају на десетине хиљада потписа. Саша Јанковић је најбољи кандидат и очекујем да ће за њега гласати милиони – казао је Ивковић.

На питање новинара да ли је у политику ушао због свог нелегалног објекта, за шта га оптужују поједини медији, Ивковић је нагласио да је објекат легалан, да “не зна шта то значи ући у политику”, али “да је као грађанин одговоран” и изразио очекивање да ће “људи у Србији изаћи из ријалитија”.

СНС је за кандидатуру Александра Вучића први предао чак 60.000 потписа и његову кандидатуру Републичка изборна комисија је јуче прогласила као прву. Иза Вучића, између осталих, јавно су стали певачица Леонтина Вукомановић и бивши кошаркаши Милан Гуровић и Зоран Јовановић.

Леонтина истиче да као нестраначка личност подржава Вучића, и то “чисто из срца” јер се за три године, колико ради у Дечјем културном центру Београд, уверила да су промене видљиве.

– Ту су сада бројни програми, оживеле су многе културне манифестације када је Београд у питању. Зато је важно да се настави континуитет, да идемо напред и никако да се враћамо у прошлост – закључила је певачица.

Прослављени кошаркаш Милан Гуровић такође је свој потпис за Вучића “дао из срца” јер се, како каже, познају дуго и мисли да је он прави човек за Србију ако се узме у обзир све што је урађено последњих пет-шест година за спорт у Србији.

Социолог Ратко Божовић, један од потписника петиције подршке Јанковићу, истиче да се не може више владати логиком странчарења.

– Јанковић је 10 година бранио грађанска права и у томе је био бриљантан, за разлику од других који су бранили странке. Грађани су тренутно у стању страха, летаргије, депресије и стреса јер живе у друштву у којем нема ни слободе ни истине – наводи за “Блиц” Божовић.

И први човек групе “Рибља чорба” Бора Ђорђевић активно се укључио у кампању, и то на страни председничког кандидата Двери Бошка Обрадовића.

– Поред тога што смо земљаци, он је и опција која је тренутно мени најближа – каже Ђорђевић.

Подршку јавних личности добио је и председник општине Чајетина Милан Стаматовић. Уз њега је стао дечји песник Љубивоје Ршумовић.

– Милан и ја смо стари другари и док смо разговарали недавно питао сам га да ли ће се кандидовати за председника, а он ми је одговорио да хоће и тражио да му помогнем. Рекао сам му да се не мешам у политику, али сам му смислио изборни слоган “И Србија има свој запад” – каже Ршумовић и додаје да као човек који се бави децом избегава политику, на шта га обавезује и међународна конвенција коју је потписао.

Маркетиншки аналитичар Цвјетин Миливојевић сматра да подршка јавних личности председничким кандидатима може, али не мора, много да значи.

– Они ће као људи од утицаја свакако донети неки проценат неопредељених бирача кандидатима. Реч је о такозваном делегирању поверења, када грађани, пошто верују у харизму и ауторитет успешног спортисте, глумца, писца или интелектуалца, прихватају и његов политички избор. Kод нас то није толико развијено, а и треба разликовати подршку јавних личности зарад ситних бенефиција од искреног гласа – наглашава Миливојевић.

Јеремић: Подршка обичних грађана

Поједини председнички кандидати и даље немају јавну подршку познатих личности, а међу њима је и Вик Јеремић. У његовом тиму истичу да Јеремић као нестраначка лићност очекује подршку обичних грађана. Слично вероватно размишљају и председник ЂБ Саша Радуловић и кандидат ДСС Александар Поповић.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*