KОМЕМОРАЦИЈА У ЈАЈИНЦИМА Вучић: Овде је била једна од најстрашнијих фабрика смрти: доручак, ручак, вечера, па СТРЕЉАЊЕ

0

Слобода и незавиност немају цену и обећавам да ћемо их чувати без обзира не све притиске, поручио је данас председник Александар Вучић са комеморације на спомен обележју на стратишту у Јајинцима.

– Јајинци су били једна од најстрашнијих фабрика смрти у Европи, која је радила по „страшној“ рутини – доручак, ручак , вечера, спавање, стрељање – рекао је председник и подсетио да су ту довођени Срби, Јевреји, Рими, сви други који мисле другачије, сваког дана у јаме је бацано по 300 људи.

Он је навео да и „данас знамо шта је нацизам, захваљујући и Јајинцима, Јадовну, Пребиловцима, а то је дугорочно ‘инвестирање’ у мржњу“.

– Морамо да се сећамо и да се подсећамо на количину смрти која је овде произведена – поручио је и додао да добро памтимо, да заборавити не смемо, као што не смемо ни стати на путу за богатију и срећнију Србију.

Kако је рекао, „стојимо овде и само нас свест може одвојити од застрашујућег понављања историје и фарсе и некога ко хоће поново да инвестира у мржњу и смрт“.

– Ми хоћемо да инвестирамо у живот и будућност у договоре, размевање, мир и рад који тај мир обезбеђује – рекао је председник Србије.

– Данас се ми поносимо антифашистичком прошлошћу на којој Србија пише своју будућност слободне, независне и суверене земље која не жели ништа туђе, али неће дати оно што припада српској држави и народу – рекао је Вучић.

Он је казао да ће без обзира на притиске Србија истрајати на путу ка слободи и независности.

Председник Удружења логораша и заточеника „Јасеновац“ Славко Милановић је рекао да се данас мора говорити о свим страхотама које су се десиле како се никада висе не би поновиле.

– Данас када је фашизам наша прошлост, морамо спречити свако оживљавање нацистичке идеологије и зато се морамо сећати сваке жртве фашизма – казао је Милановић и додао да су усташе у својим злоделима исли даље од свих нациста на свету јер су основали логоре за затварање деце.

Милановић је позвао Народну скупштину Србије да на дневни ред стави Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној држави Хрватској, коју је Удружење логораша заточеника Јасеновац поднело Скупштини са потписима подршке 54.756 грађана.

– Време је да највиши врх Србије да злочин почињен током Другог светског рата у НДХ назове правим именом геноцидом – казао је Милановић.

Венце на споменик страдалима у Јајинцима су поред Вучића, положили и градоначелник Београда Синиша Мали, председник опстине Вождовац Александар Савић, дипломатски представници и други.

Скупу су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министри, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, представници Српске православне цркве, дипломатски и војно-дипломатски представници више од двадесет држава, представници Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије и велики број ратних ветерана.

На комеморацији су и некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата, потомци страдалих, представници бројних установа културе, науке, образовања и уметности, ученици београдске основне школе из Јајинаца, као и велики број грађана Београда и читавог низа градова и места у Србији.

У Јајинцима, на подручју садашњег великог меморијалног парка, нацисти су од 1941. до 1944. године убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

Велики меморијални парк у Јајинцима у оквиру кога је споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*