Комисија покренула поступак због нових цена СББ

0

Комисија за заштиту конкуренције покренула је предиспитни поступак због сумње да је кабловски оператер СББ, повећањем цена својих пакета, злоупотребио доминантан положај на тржишту, пишу београдски медији.

Како је СББ у децембру донео одлуку да од овог месеца цене својих пакета повећа за по 100 динара, Комисија је одлучила да изврши анализу услова конкуренције на тржишту дистрибуције медијских садржаја, а све у циљу утврђивања оправданости повећања цене услуге СББ, пишу „Вечерње новости“.

Антимонополска комисија је у марту прошле године СББ-у одобрила куповину 100 одсто удела у „ICOM-u“ чиме је постао највећи кабловски провајдер у Београду, где покрива 70 одсто тржишта, пише „Политика“.

Међутим, ово одобрење имало је и одређене услове. Између осталог, СББ се обавезао и да наредне две године за свако повећање цена својих услуга упути образложење надлежним службама Комисије.

СББ је Комисији за заштиту конкуренције доставио образложење и објаснио како је цене морао да коригује због повећања броја канала, што комисији није било довољно убедљиво, због чега је поступак и покренут, наводи „Политика“.

У СББ за „Новости“ подсећају да су само у последња два месеца корисницима омогућили да прате чак 11 нових ТВ канала.

„СББ у потпуности поштује законску регулативу и све надлежне институције укључујући и Комисију за заштиту тржишне конкуренције, са којима интензивно сарађујемо дуги низ година, примењујући све прописане обавезе и најбоље праксе у овој области у земљи и Европи“, наводи овај оператер.

Ако се утврди да је СББ злоупотребио доминантан положај, компанија би могла да буде кажњена и до 10 одсто годишњег прихода, пише „Политика“.

 

 

Taнјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*