Kompozitori Filharmonije: „Nećemo Tasovca za direktora!“

1

Upravni odbor Beogradske filharmonije je kandidatu Ljubiši Jovanoviću dao mali broj bodova jer on „nije imao adekvatan odgovor u vezi sa distribucijom kompakt diskova”, niti u vezi sa „projektom nove zgrade”, niti u vezi sa „dodatnim privatnim izvorima finansiranja” – piše i saopštenju kompozitora

ruženje kompozitora Srbije (UKS) poslalo je pismo javnosti u kome izražava neslaganje sa predlogom UO Beogradske filharmonije (BF) koji je ministru kulture i Vladi Srbije predložio novog direktora ove važne kulturne ustanove.

Između dva kandidata, Ivana Tasovca i prof. Ljubiše Jovanovića, UO BF je odlučio da odabere Tasovca.

Svako ko je pročitao biografiju i program rada kandidata na sajtu BF, mogao je jasno da uoči bitnu profesionalnu razliku u korist Ljubiše Jovanovića, odnosno potvrdi ono što muzička struka dobro zna, a to je da ova dva kandidata ni iz daleka nemaju iste profesionalne rezultate.

U domenu umetnosti za kandidata Tasovca ne postoji ni jedan dokaz da je u poslednjih 15 godina uopšte imao takvu aktivnost, već je imao samo menadžersku. Nasuprot tome, kandidat Jovanović je predočio ogromnu i bogatu internacionalno priznatu umetničku i pedagošku biografiju.

To što su biografije dva kandidata ocenjene jednako, sa po 15 bodova, UO Udruženja kompozitora smatra ne samo neodgovornim već i profesionalno neprihvatljivim, piše u pismu i dodaje:

„U nedostatku ma i jedne stručno relevantne primedbe, UO BF je kandidatu Jovanoviću dao, kako se u saopštenju navodi, mali broj bodova jer on ’nije imao adekvatan odgovor u vezi sa distribucijom kompakt diskova’ (!), niti u vezi sa ’projektom nove zgrade’ (!!), niti u vezi sa ’dodatnim privatnim izvorima finansiranja’ (!!!) itd.

Stepen nekompetencije UO BF jasno se vidi i iz činjenice da su zamerke stavljane na usmeni deo razgovora, dok o izuzetno obrazloženom planu i programu razvoja BF, njenom umetničkom, diskografskom, programskom i međunarodnom napretku, UO BF nije imao, ili želeo, da išta kaže.

Članovi UO BF su ljudi čije biografije iz domena ekonomije, bankarstva, novinarstva i sl. niko ne osporava. Zakon o kulturi (donet za vreme sada kandidata, a tada ministra Tasovca) dao im je pravo da odlučuju o jednom važnom kulturnom pitanju. Međutim, pokazalo se da je njihovo poznavanje materije o kojoj donose odluku, na nivou slabog amaterizma s krupnim posledicama za nacionalnu kulturu.”

Kompozitori primećuju da tom istom UO koji je sada predložio Tasovca za novog-starog direktora nije smetalo što je za vreme Tasovčevog odlaska na mesto ministra kulture, na dužnost direktora BF u v. d. stanju postavljen „rukovodilac tehničke službe, sekretar ustanove BF” i „veliki ljubitelj šaha”, kako je pisalo u zvanično objavljenoj biografiji.

Isti UO BF se nikada ni rečju nije ogradio od programske politike, kojom je u dugom periodu sa programa BF takoreći bila proterana srpska muzika, dok o odnosu prema savremenom stvaralaštvu ne vredi ni govoriti.

„Udruženje kompozitora životno je zainteresovano da posle deceniju i po srpska savremena muzika prestane da bude stigmatizovana i potiskivana i da se na programima nađu i dela značajnih domaćih autora, kao i potpuno zapostavljeni izuzetni domaći izvođači.

To je u planu programa kandidata Ljubiše Jovanovića bilo predviđeno i naglašeno, dok je u onom Ivana Tasovca najavljeno suprotno – nastavak stare prakse izolacije srpske muzike i domaćih izvođača.

UO UKS takođe smatra da ovakav način odlučivanja, koji je demonstrirao UO BF, predstavlja još jedan dokaz kako se dovodi u pitanje svaki smisao javnih konkursa u sektoru kulture”, piše u saopštenju koje su potpisali  Ivana Trišić, predsednica Udruženja kompozitora Srbije i Rade Radivojević, potpredsednik UKS.

Politika

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

*