Коначно: РТС почиње снимање играног серијала о Немањићима (ВИДЕО)

Радио-телевизија Србије припрема снимање великог и јединственог пројекта о немањићкој Србији. Серијал „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“, рађен је по тексту Гордана Михића. Подсетиће на догађаје из националне историје и најавити велики јубилеј, 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

2

Под зидинама Смедеревскe тврђаве ускоро би требало да буду снимане сцене једне од најзначајнијих серија РТС-а Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина по тексту Гордана Михића.

Челни људи наше куће, учесници пројекта и домаћини града Смедерева обишли су деспотов град.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић договорили су се да Смедерево буде сарадник у реализацији пројекта.

„Све то што будемо радили може да остане овим људима касније и као нека врста туристичке атракције, можемо да правимо и музеј о Немањићима, о коме се говори у последње време – све је то део нашег пројекта о Немањићима који ћемо радити 10-15 година, од сада па надаље“, истиче генерални директор РТС-а Драган Бујошевић.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић наводи да је пресрећна што ће се серија снимати у тврђави: „Још ми је већа част што је град Смедерево први град с којим РТС разговора о сарадњи. Мислим да је овај пројекат за дуже стазе.“

Смедеревска тврђава је једна од 240 локација на којима ће серија бити снимана, а романсирану историју о стварању прве српске државе публика ће гледати у 12 епизода.

„Налазимо се у Смедереву са ужим делом екипе, дирекцијом и домаћинима и гледамо локалитет Смедерева, који је врло захвалан за многе објекте и локације који су нам потребни за серију“, наводи редитељ Марко Маринковић.

„Тврђава ће у том периоду, док се буде снимао филм, бити веома интересантна и за фотографе и остаће један леп документ, а надам се да ће нешто од тога можда моћи да се искористи у наредном периоду за посетиоце који ће моћи боље да схвате како су неки делови тврђаве изгледали“, истиче Дејан Радовановић, в. д. директора Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

Серија о Немањићима требало би да буде емитована на каналима РТС-а крајем следеће године, а представиће 200 година династије, период од рођења великог жупана до смрти Уроша Нејаког, као и борбе великих сила за територију Балкана, унутрашње сукобе, стицање аутокефалности српске цркве, војне успехе и крваве борбе.

РТС

2 КОМЕНТАРА

  1. Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја сам изабрао Томислава Трифуновића или Танасија Узуновића као Стефана Немању, Андреја Шепетковског или Лазара Дубовца као Светог Саву, Бранислава Трифуновића или Бориса Пинговића као Краља Стефана Првовенчаног, Сергеја Трифуновића или Мирка Влаховића као Вукана Немањића, Наду Шаргин или играти Веру Чукић у улози Ану Немаљић у серији о Немањићима! Серија „Прва Немањићка краљевина“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*