КОНАЧНО! Снима се филм о Херојима са Кошара!

0

Министар одбране Александар Вулин истакао да 20 година НАТО агресије нећемо дочекати, а да немамо историјске доказе о свему што се дешавало и да немамо нешто што можемо да прикажемо нацији

На падинама Влашких планина код Димитровграда снима се документарно-играни филм о борбама на Кошарама и Паштрику 1999. године, а министар одбране Александар Вулин, који је данас присуствовао снимању, поручио је да је реализација оваквих пројеката важна због сећања на хероје и битке.

„Ми смо ту да од заборава отргнемо Кошаре и Паштрик и 549.моторизовану бригаду, 63. падобранску бригаду и 72. специјалну бригаду, све припаднике Војске Југославије, у то време, који су се пожртвовано и храбро борили за своју земљу“, рекао је Вулин.

Он је навео да су „20 година покушавали да униште ову армију, плански, намерно, да је разоружају, умање и да њене најбоље војнике и старешине отерају што даље, као и што су исто толико покушавали да натерају Србију да заборави своју војску, Кошаре и Паштрик“.

„Ово је наш начин да не заборавимо и да кажемо да је оно најважније и најснажније што је у нашој војсци јесте морал, јесте сећање људи на најбоље, на хероје и жеља да буду баш такви хероји. Због тога ово радимо и наставићемо ово да радимо“, рекао је Вулин.

Министар је истакао да 20 година НАТО агресије нећемо дочекати, а да немамо историјске доказе о свему што се дешавало и да немамо нешто што можемо да прикажемо читавој нашој нацији.

„Битке на Кошарама и на Паштрику су оно што ћемо показати нацији тог дана и оно што ћемо показати читавом свету. Битка на Кошарама је истргнута од заборава, сада је време да од заборава отргнемо и битку на Паштрику и да покажемо сва она места где се покушала копнена интервенција“, казао је Вулин.

Војнофилмски центар „Застава филм“ и Радио-телевизија Србије, уз подршку Министарства одбране, почетком године почели су снимање документарно-играног филма о борбама на Кошарама и Паштрику 1999. године.

Филм ће бити емитован на 20.годишњицу НАТО бомбардовања као захвалност свима који су штитили границу отаџбине током 1999. године, али и почаст онима који су дали животе за одбрану земље.

Филм је посвећен управо херојима Кошара и Паштрика, онима који су дали живот за отаџбину и свима који су се даноноћно борили да зауставе копнену агресију шиптарских терориста на територију Косова и Метохије.

Министарство одбране и Војска Србије пружају максималну подршку снимању филма, дајући специјалце, војнике, технику и материјална средства за реализацију снимања играних сцена филма.

Стручни консултанти на филму су војна лица која су тада била у рејону Кошара и Паштрика и који најбоље познају дешавања и људе који су учествовали у борбама.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*