Konašenkov: Naši piloti u nebu Sirije pokazuju Amerikancima da nisu ni sami ni nevidljivi

0

AMERIČKI general Čarls Korkoran optužio je – u intervjuu listu Wall Street Journal – ruske pilote da se u nebu iznad Sirije „opasno približavaju“ ratnim avionima njegove zemlje.

Ustvrdio je da ne poštuju pravila bezbednog manevrisanja i da zato američki piloti navodno ne znaju kako da se drže, pa moraju i da naglo skreću da bi izbeli sudare u vazduhu.

Na njegove reči – baš zato što nisu samo njegove – odreagovao je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov:

Su-27 i F-16

„Naših američkih kolega često uopšte nema sa druge strane vruće linije u Kataru koja je uspostavljena radi rešavanja spornih pitanja povodom Sirije. A da ih ima, komandant 380-og ekspedicionog krila Vojne avijacije SAD ne bi morao da u intervjuu Wall Street Journal izmišlja nepostojeće probleme“.

Konašenkov je istovremeno ukazao da američka avijacija na Bliskom Istoku retko najavljuju kuda će i kada leteti. U nastavku je naglasio:

„Naši piloti američke i druge pilote iz njihove koalicije redovno podsećaju da oni u nebu Sirije nisu sami i da nisu nevidljivi. Naši piloti pritom dejstvuju veoma profesionalno, poštujući sve mere bezbednosti“.

Posebno je ukazao da za vreme redovnih tele-mostova, povodom mera za izbegavanje incidenata u sirijskom nebu, ni general Korkoran, ni bilo ko u ime Pentagona, nikada nije imao zamerke na račun Moskve.

Konašenkov je – nimalo slučajno – otvorio i pitanje:

Čarls Korkoran

„Teško je shvatiti da li su reči generala Korkorana njegovo iskreno mišljenje ili je i njega, kao i mnoge druge, naprosto iskoristila odlazeća američka administracija u svom oproštajnom rusofobskom spektaklu?“

On je, inače, dodatno objasnio zbog čega Amerikanci i njihovi saveznici ne prijavljuju kuda će i kada leteti iznad Sirije.

Naglasio je da im to omogućava – u slučaju da im se dogode „greške“ – da izbegavaju odgovornost za ubijanje civila.

„Zato avijacija SAD i njihove koalicije u Siriji pokušava da deluje skriveno. Naše američke kolege ne vole da otkrivaju planove angažovanja svojih aviona. Samo ponekad prijave vremenski period i oblast iznad koje će delovati. Ali, nikad ne navode ni tip aviona ni kojoj zemlji unutar koalicije pripada“.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*