Kongres SAD zvanično OPTUŽIO RUSIJU za mešanje u izbore!

0

Kongres SAD optužio je Rusiju za mešanje u izbore uz pomoć sajber-napada, društvenih mreža, posrednika i ruskih državnih medija.

„Ruska kampanja protiv SAD bila je višestrana. Korišćeni su sajber-napadi, skrivene platforme, društvene mreže i državni mediji“, navedeno je u izveštaju Kongresa SAD.

Kongres je u izveštaju agenciju Rusija sevodnja, Sputnjik, televizijski kanal RT i list „Raša bijond hedlajns“ nazvao delom ruskog aparata medijske propagande koji je, prema tvrdnji kongresmena, korišćen za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Komitet Predstavničke palate SAD kritikovao je vlasti zbog sporog reagovanja na navodno mešanje Rusije u izbore, navedeno je u izveštaju.

„Odgovor američke vlade na aktivne mere Rusije tokom izbora 2016. godine bio je spor i nedosledan“, naveo je Komitet u izveštaju.

Komitet američkog Kongresa kritikuje državne vlasti koje nisu želele da sarađuju na pitanju bezbednosti izbora s Ministarstvom za unutrašnju bezbednost SAD.

Sistemi koji se koriste za glasanje okarakterisani su u ovom izveštaju kao „neadekvatni i slabi“.

„S mnogim, verovatno ni s većinom poznatih žrtava Rusije FBI nikada se nije povezao“, navedeno je u dokumentu. Pod žrtvama se podrazumevaju Amerikanci koji su, kako se pretpostavlja, mogli da budu iskorišćeni za mešanje u tok izbora.

Rusija kategorički negira da se mešala u američke predsedničke izbore, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je ove optužbe apsolutno neosnovanim.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan izjavila je da ni u jednoj zemlji RT nije pod takvim pritiskom kao u SAD.

 

sputnik

POSTAVI ODGOVOR

*