Константин Драгаш Дејановић српски велможа

0

Константин Драгаш Дејановић је био српски велможа који је у другој половини XIV века владао деловима данашње североисточне Македоније, југоисточне Србије и југозападне Бугарске. Био је син севастократора Дејана и Теодоре Немањић (ћерке краља Стефана Дечанског, односно полусестре цара Душана). Женио се два пута. Први пут непознатом племкињом са којом је имао двоје деце, Јелену која се удала за византијског цара Манојла I и сина Јакова, који је примио ислам и као Јакуб једно време управљао његовим поседима. Други пут се оженио Евдокијом, ћерком трапезунтског цара Алексија III.
Након смрти свога оца Дејана, средином XIV века, владавину његовим поседима преузели су његови синови Константин и Јован који постају отомански вазали након битке на Марици 1371. године. Њих двојица су заједно владали све до Јованове смрти 1378. или 1379. године. Константин Драгаш је наставио да влада својим територијама без већих промена све до своје погибије 1395. године, када је предводио помоћне одреде у бици на Ровинама. Иначе Константин је био врло религиозан те је заједно са својом мајком Теодором и братом Јованом богато помагао светогорске манастире, нарочито Хиландар, Пантелејмон и Ватопед.
Град Велбужд, код кога су српске снаге предвођене његовим дедом (Стефаном Дечанским) и ујаком (Душаном Силним) потукле Бугаре 1330. године, налазио се у саставу државе. Османлије су град по њему називали Константинова Бања односно Костендил, а тај назив се, у нешто исквареном облику, одржао до данас, као Ћустендил.

Фејсбук страница Историја Срба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*