Контрапродуктивно: Kако француска забрана буркинија помаже Исламској држави

0

Након „буркини инцидента“ у Ници, највише се захуктало питање: „Да ли забрана буркинија помаже пропаганди Исламске државе?

Упркос бројним критикама које долазе из света, Француска је одлучила да спроведе забрану ношења такозваног буркинија, односно бикинија за муслиманке. Забрана се искључиво односи на буркини као религијски симбол и одевни предмет повезан са радикалним исламизмом.

Одмах након увођења забране, свет је обишла вест о полицајцима који су у Ници приморали да скине буркини и притом јој написали казну.

CqlhlIxVMAASSkZCqlhlJUVYAAwxXc

Забележене фотографије инцидента су се вирално прошириле друштвеним мрежама и покренуле бројне расправе, а највише се захуктало питање: „Да ли забрана буркинија помаже пропаганди Исламске државе?“

Kако анти-муслиманско расположење у Француској и читавој хришћанској Европи јача, новоуведена забрана оснажује и осећање да је Запад у рату против ислама, а управо на то Исламска држава и циља када позива на џихад.

Исламска држава жели да Запад покреће анти-муслиманске акције, како би то олакшало радикализацију и регрутацију за рат. Управо потези као што је забрана буркинија омогућавају терористима да кажу „Јел смо вам рекли. То су непријатељи ислама, твоји непријатељи“.

Алона Фербер, уредница Центра за религију и геополитику, написала је за Индепендент: „Напад на симбол не може никога заштитити од насиља. Понижавање муслимански у најбољем случају личи на фарсу, а у најгорем на милитантни секуларизам који само јача екстремизам типа Исламске државе“
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*