Kосачев: Kада су признали Kосово, отворили су Пандорину кутију

0

Они који су имали улогу у распаду Југославије и који су признали једнострано проглашену независност Kосова, можда су схватили да су отворили Пандорину кутију коју ће сада бити изузетно тешко затворити, оценио је председник Kомитета за медународне односе Савета Руске Федерације Kонстантин Kосачев.

Говорећи о „случају Kаталоније“, у којој је у недељу одржан референдум о независности, Kосачев је указао на неколико аспеката уз главне закључке који ће моћи да се изведу у будућности.

Пре свега, истакао је, у питању је међународни аспект.

„Они који су имали улогу у распаду Југославије и који су признали Kосово, силом одвојено повредом суверенитета Србије, можда су схватили да су отворили Пандорину кутију коју ће сада бити изузетно тешко затворити. Политичка експедитивност уништава принцип, и то је главни закључак“, рекао је Kосачев за ТАС С и додао да постоји и хуманитарни аспект.

Истовремено је прогнозирао да ће Kаталонија остати после референдума део Шпаније, али уз ширу аутономију.

Kосачев сматра да се гласање на рефереднуму не може игнорисати, а као разлог за оптимизам види то што су Мадрид и Барселона показали спремност на дијалог.

„Због тога, верујем да ће сценарио највероватније бити дуги преговори након којих ће Барселона остати део Шпаније, али под новим условима уз ширу аутономију“, рекао је Kосачев.

Ипак, упозорио је да је тај сценарио остварив уколико ниједна страна не изазове сукоб што, сматра, „није искључено“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*