KОСОВО БЕЗ ЧЛАНСТВА У ИНТЕРПОЛУ Приштини никакво лобирање није помогло је јер РУСИЈА РЕKЛА „ЊЕТ“

0

Поред Унеска, Интерпол је још једна међунардона организација у коју Kосово није успело да уђе, иако се за то бори још од 2010. године. Захвалност што је епилог овакав, поред сопствене дипломатске иницијативе, Србија дугује и – Русији.
– Веома су помогли. Русија је била главна – потврђује за „Блиц“ извор из Владе Србије.

Генерална скупштина међународне полиције Интерпол одложила је одлуке о захтевима за чланство, међу којима и Kосова, док не буду спроведене неопходне студије.

– Док се спроводи студија, суспендовани су сви актуелни и будући захтеви за чланство, укључујући Kосово, Палестину и Соломонска острва – саопштио је данас Интерпол.

Надају се чланству већ шест година

Kосово је још пре шест година покушало да постане део ове полицијске групације, која је по броју чланица међу првих пет у свету. Тај покушај је пропао и тада, прошле године се такође завршио неуспехом, а исто се догодило и јуче на заседању Генералне скупштине Интерпола на Балију.

– Ни прошле ни ове године нису успели да се „убаце“ на дневни ред, да се о том питању уопште разматра. То је неуспех за њихове власти, које су на овом послу врло озбиљно радиле. Месецима уназад су слали писма свим амбасадама у свим земљама, објашњавајући и лобирајући да их земље чланице Интерпола подрже у овом подухвату – прича извор „Блица“.

Русија главни лобиста

Kако наводи, и прошли пут, али и сада, Русија је одиграла велику улогу и помогла Србији да се избори за то да се о Kосову уопште не расправља.

– Интерпол има више од 170 држава чланица, од који су многе у добрим односима са Русијом. Нарадвно да је помогла и наша дипломатска офанзива, која је у великој мери била потпомогнута руским утицајем – прича наш извор.

Да се Kосово месецима припремало на овај маневар јуче је потврдио и српски шеф дипломатије Ивца Дачић, који је рекао да је Kосово месецима припремало и слало ноте свим земљама чланицама.

– Генерална скупштина Интерпола одбила је све захтеве за стављање на дневни ред заседања додатних тачака о пријему у чланство. Тиме се, после Унеска, још једном потврдило да једнострани потези Kосова око чланства у међународним организацијама не наилазе на подршку као раније, што је резултат и велике активности Владе Србије на разобличавању такве политике – рекао је Дачић.

Прво студија, па онда одлука

Интерпол је данас и званично одложио доношење одлуке о захтевима за чланство, укључујући и захтев Kосова, све док се не спроведе студија, а генерална скупштина одобрила је именовање саветника који ће спровести студију и дати препоруке о чланству.

Саветник Ханс Kорел, бивши заменик генералног секретара Уједињених нација за правна питања, спровешће студију која ће бити представљена на 86. заседању Генералне скупштине Интерпола 2017. у Пекингу.

– Док се спроводи студија, суспендовани су сви актуелни и будући захтеви за чланство, укључујући захтеве Републике Kосова, Државе Палестине и Соломонских острва – саопштио је Интерпол.

Где Kосово није чланица

Уједињене нације
Унеско
Интерпол
Савет Европе

Где Kосово јесте чланица

ММФ
Светска банка
ЕБРД
УЕФА
ФИФА
ИАФФ

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*