„Ako se Kosovo posmatra sa verskog gledišta, onda postaje jasno zašto je Srbima tako važna ta kolevka srpskog hrišćanstva“.

Upravo na toj zemlji Srbi su izloženi svim mogućim gonjenjima“, tvrdi ruski naučnik Nikita Bondarev, a prenose ruski mediji.

Nije lako biti hrišćanin u Evropi

– Kosovsko mučeništvo je nastavljeno bombardovanjem od strane NATO-a. Kosovo je u pravom smislu sveta zemlja natopljena srpskom krvlju – objasnio je Bondarev ruski medijima.

– Ako izađemo iz verskog aspekta, možemo da se uhvatimo samo za istoriju. Ali, tu za svaku srpsku istorijsku tezu Albanci ili Turci imaju svoju revanšističku tezu. Istorijski, hrišćanski Zapad doprinosi gonjenjima Srba na Kosovu. On je 1999. bombama ubijao stotine nevinih ljudi, a danas se NATO prikazuje Crnoj Gori kao poslednja nada i faktor stabilnosti. Strateški cilj NATO u Crnoj Gori je jasan: treba popuniti geostrateške praznine i oduzeti Rusiji njenog vekovnog saveznika – izjavio je ruski naučnik, prenose ruski portali.

– Totalna hrišćanofobija je danas zabeležena u preko 140 zemalja sveta. Na Bliskom istoku se smanjenje broja hrišćana već meri milionima. To faktički predstavlja opasnost narušavanja konfesionalne ravnoteže, ali i političke destabilizacije čitavog regiona. Da li je slučajno što zapadne zemlje ne osuđuju gonjenje hrišćana u svetu? – pita se Konstantin Dolgov, ambasador za posebne misije Ministarstva spoljnih poslova Rusije, a prenose ruski mediji.

„Nek priznaju genocid hrišćana na Bliskom istoku“

– U zapadnim zemljama danas ne samo da nije moderno, nego je i opasno otvoreno se deklarisati kao hrišćanin. Kada bi Zapad priznao genocid hrišćana na Bliskom istoku, to bi značilo da priznaje agresivnost i kratkovidost sopstvene politike. Zbog toga se gonjenje hrišćana u zapadnim medijima prećutkuje iz čisto racionalnih pobuda – zaključuje Dolgov.

Profesor Univerziteta u Bejrutu Suhejl Farah navodi zabrinjavajuće brojke:

– Hrišćanska emigracija stalno raste. U Turskoj je, na primer, 1914. godine bilo 18,9% hrišćana. Danas ih nema više od 0,1%. Isto se dešava u Libanu, Siriji, Jordanu, pa čak i na Svetoj Zemlji. U proseku, u arapskom svetu hrišćana nema više od 5%, a te brojke se i dalje smanjuju – navodi profesor Farah, a prenose ruski mediji.

izvor : kmnovine.com

PODELI
Prethodni tekstDuhovne pouke
Sledeći tekstO Svetom Savi…

POSTAVI ODGOVOR

*