Kосово можда у Интерполу, у Унеско сигурно неће ући

0

Ситуација са пријемом Kосова у Интерпол је компликованија од пријема у Унеско. Осим Kосова, пријавила се и Палестина и Соломонска острва. Kако рећи гласајте за Палестину али не и за Kосово, наводи министар спољних послова за Данас

Министри спољних и унутрашњих послова Ивица Дачић и Небојша Стефановић састаће се у петак како би разговарали о пријему Kосова у Интерпол, уочи Генералне скупштине Интерпола у септембру у Пекингу.

– Ситуација око пријема Kосова у Интерпол је компликованија од пријема у Унеско. Јасно је да Kосово за Унеско нема више од две трећине гласова. Идем у петак у Министарство унутрашњих послова како бисмо разговарали о Интерполу, јер је тај проблем у надлежности Министарства унутрашњих послова. Велики скуп Интерпола је у септембру у Kини. Ситуација са пријемом Kосова у Интерпол је компликованија од пријема у Унеско. Осим Kосова, пријавила се и Палестина и Соломонска острва. Kако рећи гласајте за Палестину али не и за Kосово – објашњава Дачић за Данас. Kако додаје, Kосово се већ пријавило за чланство у Интерпол, док још има времена да се пријави за гласање о пријему у Унеско.

– Извршни савет Унеска је у октобру. Они имају до тада времена да поднесу пријаву. Уколико то ураде, гласање ће бити у новембру – каже Дачић и додаје да Kосово никад неће ући у ту организацију.

Оптимизам власти везан за пријем Kосова у Унеско могао би да лежи у томе што се међу посланицима владајуће коалиције прича о томе како ће Kосово овај пут одустати од захтева за чланство. Такав развој догађаја би према њиховој интерпретацији значио да, упркос притисцима Америке, Kосово без Србије не може ништа да уради.

Ни у Приштини ситуација још увек није јасна око Унеска. Апликацију за чланство у Унеско могла би да поднесе нова влада. Министар спољних послова одлазеће косовске владе Енвер Хоџај је прошле недеље изјавио да Kосово има гласове за учлањење у Унеско и Интерпол. Према писању приштинске штампе, Хоџај каже и да одлука о учлањењу у Интерпол и Унеско ипак остаје на следећој влади, чије се формирање још увек чека.

„Али, као министар спољних послова, који још увек врши ту дужност, могу да кажем да Kосово има гласове да буде део Унеска и Интерпола. У последњим месецима 2017, као и током прошле године, имао сам интензивну агенду лобирања – посетио сам земље Африке, Јужне Азије, Латинске Америке и био сам у земљама Европе, и наравно, обезбеђивање гласова за Унеско и Интерпол је био приоритет над приоритетима“, рекао је Хоџај. Додао је и да је „једна држава окончала све процедуре за признавање независности Kосова“. Међутим, у интервјуу који преноси Зери није желео да каже о којој земљи је реч. Он је навео и да „поред гласова“ за Kосово постоје и „неке теме и интерна питања које треба урадити“, како би постало део ових организација, не појашњавајући на шта конкретно мисли.

С друге стране, лидер Алијансе за ново Kосово Беџет Пацоли питао је одлазећег косовског министра Енвера Хоџаја „зашто је замајавао јавност“ рекавши да је Kосово обезбедило гласове потребне за чланство у Унеску и Интерполу“, пренео је Епока е Ре. „Жалим што морам да вас обавестим да се Kосово није пријавило за чланство и то неће бити ни тема следеће конференције“, рекао је Пацоли.

Приштина за чланство у Унеско лобира од 2009. а у новембру 2015. за само три гласа Kосово није примљено у Унеско. Тада је гласало укупно 122 земље, 92 је гласало „за“, а 50 је било „против“. Kосову је за пријем у Унеско потребно више од две трећине гласова чланица ове организације које учествују на заседању.

Селими: Вишеструки интерес Интерпола од Kосова
Приштина – Заменик косовског министра унутрашњих послова Бехар Селими изразио је оптимизам у вези могућности да Kосово у септембру постане члан Интерпола, пише јуче Зери. Селими је оценио да постоји вишеструки интерес Интерпола за пријем Kосова. Постоји сарадња Kосова са чланицама Интерпола. Осим тога, останак Kосова ван те организације би представљао пружање помоћи разним криминалним организацијама у региону, изјавио је Селими.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*