Kосово на корак до визне либерализације?

0

За укидање визног режима са Европском унијом, Kосово мора да испуни још један услов, а то је борба против корупције и организованог криминала, односно, да покаже резултате те борбе међу високим званичницима.

Где је Kосово у том погледу, размотриће делегација ЕУ која ће 3. и 4. маја посетити Kосово и прикупити податке о спроведби овог последњег критеријума.

Министарка европских интеграција Дурата Хоџа изјавила је за Радио Слободна Европа да су институције у земљи урадиле све припреме за представљање рада косовских институција које се баве владавином закона, те наглашава да је Kосово постигло довољно напретка у испуњавању овог критеријума.

Она наглашава да Kосово заслужује позитивну оцену за постигнуте напоре.

„Сваки напор против организованог криминала и корупције треба да се оцени и поздрави. Наш једини пут ка интеграцији јесте нулта толеранција према криминалу и корупцији на свим нивоима. Верујемо да ће се рад и напредак наших институција позитивно оценити“, казала је.

Хоџа је изразила оптимизам да ће се укидање визне либерализације за грађане Kосова десити ове године.

Међународни представници непрестано позивају одговорне институције на Kосову да подузму конкретне кораке у борби против корупције, што је један од услова на путу европских интеграција.

Високи степен корупције и организованог криминала су потенцирани у свим Извештајима о напретку европске комисије као један од највећих проблема за развој Kосова.

Бетим Мусљиу, директор косовског Института за правосуђе која надгледа судске предмете повезане са корупцијом каже да до сада није било коначних пресуда које доказују да постоји корупција на високим позицијама, што се кажњава ефективним затвором.

„Ми као Институт смо истицали недостатак резултата у борби против корупције и организованог криминала. Овај пут мисија ће бити на истој позицији јер неће бити конкретних резултата, без обзира што је у пропратним механизмима истицано да у појединим случајевима треба да има конкретних доказа. До сада није било коначних пресуда које би доказале да постоји корупција високог профила“, наводи он.

Мусљиу међутим верује да и поред тога, на либерализацију виза се треба гледати као на грађанско право слободног кретања, те да се резултати у конкретним случајевима у борби против корупције могу очекивати накнадно.

За разлику од других држава, Kосово је имало више услова за укидање визног режима. Након ратификације споразума о демаркацији са Црном Гором, борба против корупције међу високим званичницима је остао последњи услов.

Уколико ЕУ оцени да је било напретка у тој области, онда институције ЕУ и земље чланице одлучују о укидању визног режима грађанима Kосова.

Kосово је једина земља на Балкану за коју визни режим и даље важи.

Слободна Европа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*