Коста Војиновић Косовац

0

Заборављени херој,вођа првог устанка у Првом светском рату. Војвода који је испунио обећање „да се жив предати никад неће“. Коста Војиновић Косовац

Био је вођа и главни покретач Топличког устанка 1917 године, који је избио због несношљивог терора Бугарских легија над српском нејачи. Одлука о подизању устанка донета је на састанку у Обилићу код Бојника, када је Војиновић добио титулу војводе. Као Војвода и вођа устанка много је инсистирао на дисциплини, што је у герилским четама било тешко изводљиво, али ипак имао је огромну подршку и поверење својих сабораца. У борбе је увек кретао први, због такве храбрости и многи људских врлина устаници и народ су га изузетно волели и ценили. При слому устанка и слабљењу отпора обруч око њега су окупатори све више и више стезали, да би на крају „притеран уз ћошак“ у селу Гргуре, испунио обећање да се жив предати неће. Оставио је поруку са захтевом да буде сахрањен на месту где је пресудио себи. Бугарски војници су услишили последњу жељу Војводе, али тек након што су тело однели и изложили на главном тргу у Куршумлији, да се народ увери да је Војвода завршио овај земни живот.

Имао је 25 година кад је завршио свој млади, а херојски живот. Остаће увек упамћен као врстан борац и први светски устаник. Слава му била довека!

Србин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*