Kostić: Prioritet Vlade mora biti zaštita Srba u regionu

0

Povodom najnovijih negativnih dešavanja u regionu, neophodno je napraviti ozbiljnu državnu strategiju i obnoviti državne organe koji će se baviti zaštitom srpskog naroda u državama koje su nastale raspadom SFRJ.

Radikalni islamizam koji je postao najveći problem cele Evrope, polako svoje pipke obnavlja i na prostoru Balkana. Paljenje srpskih zastava, uzvikavanje ratnih pokliča „Islamske države“, samo su već viđene epizode koje smo gledali 90-ih godina u Bosni i Hercegovini, a koje sada seju smrt po gradovima zemalja članica Evropske unije.

U Hrvatskoj ustaška ideologija samo što nije postala državna politika. Za sada još nezvanično, ali prećutna podrška ili blaga reakcija državnih institucija, zahtevaju hitnu reakciju srpske Vlade po pitanju zaštite naših sunarodnika u Hrvatskoj.

Bure baruta u Makedoniji i NATO invazija na Crnu Goru, su potencijalna žarišta koja mogu prouzrokovati nove sukobe i terorističke akcije na Balkanu.

Meta u svim ovim državama će zasigurno biti pripadnici srpskog naroda i zato zadatak nove Vlade mora biti obnavljanje Ministarstva za dijasporu i Srbe u regionu, a do tada treba rešiti i pitanje direktora Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, koga nema već dve godine. Takvo obnovljeno Ministarstvo, u saradnji sa ostalim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, treba da bude oslonac Srbima u regionu da se naši sunarodnici u kriznim situacijama ne bi po ko zna koji put osetili odbačenim od matice.

Strahujem da neodgovornim odnosom prema pripadnicima vlastitog naroda u državama bivše SFRJ, sami stvaramo preduslove za novo stradanje srpskog naroda, nalik na ono početkom 40-ih i 90-ih godina.

Ivan Kostić,

narodni poslanik

i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Narodne skupštine Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

*