КОСТИЋ: САНУ није политичка странка да има платформу о КиМ

0

Академија само може да понуди мишљења појединаца, а она су различита у мери која је присутна и у друштву, каже председник САНУ Владимир Костић.

„Немојте очекивати да Академија прегласавањем заузима заједнички став о Косову и Метохији. То није у природи Академије. Академија може да понуди мишљења појединаца, а она су различита у мери која је присутна и у друштву“, рекао је Костић новинарима, коментаришући очекивања од учешћа САНУ у унутрашњем дијлогу о Косову.

Костић је додао да су сви чланови САНУ појединачно дужни да кажу свој став.

САНУ је, као институција од националног значаја, прихватила да учествује у разговорима о унутрашњем дијалогу о КиМ, али су чланови Извршног одбора Академије договорили да се не праве појединачна иступања, док сваки члан Академије не да свој сопствени закључак.

„Ја се надам да ће у следећих неколико недеља и у писаној форми имати ставове појединаца у Академији. Академија није политичка странка да би имала политичку платформу, она може само да понуди мишљења појединаца“, рекао је Костић.

Упитан да прокоментарише иступања појединих црквених великодостојника, митрополита Амфилохија Радовића, он је рекао да сматра да би сви требало да се стрпе и да дијалог ако је „од самог почетка заснован на међусобниом пребацивањима, оптужбама и поделама, губи сваки смисао“.

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*