KOSTIĆ: SANU nije politička stranka da ima platformu o KiM

0

Akademija samo može da ponudi mišljenja pojedinaca, a ona su različita u meri koja je prisutna i u društvu, kaže predsednik SANU Vladimir Kostić.

„Nemojte očekivati da Akademija preglasavanjem zauzima zajednički stav o Kosovu i Metohiji. To nije u prirodi Akademije. Akademija može da ponudi mišljenja pojedinaca, a ona su različita u meri koja je prisutna i u društvu“, rekao je Kostić novinarima, komentarišući očekivanja od učešća SANU u unutrašnjem dijlogu o Kosovu.

Kostić je dodao da su svi članovi SANU pojedinačno dužni da kažu svoj stav.

SANU je, kao institucija od nacionalnog značaja, prihvatila da učestvuje u razgovorima o unutrašnjem dijalogu o KiM, ali su članovi Izvršnog odbora Akademije dogovorili da se ne prave pojedinačna istupanja, dok svaki član Akademije ne da svoj sopstveni zaključak.

„Ja se nadam da će u sledećih nekoliko nedelja i u pisanoj formi imati stavove pojedinaca u Akademiji. Akademija nije politička stranka da bi imala političku platformu, ona može samo da ponudi mišljenja pojedinaca“, rekao je Kostić.

Upitan da prokomentariše istupanja pojedinih crkvenih velikodostojnika, mitropolita Amfilohija Radovića, on je rekao da smatra da bi svi trebalo da se strpe i da dijalog ako je „od samog početka zasnovan na međusobniom prebacivanjima, optužbama i podelama, gubi svaki smisao“.

 

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*