Ковачевић: Хиландар заштићен од поплава

0

нажно невреме, праћено јаком кишом и грмљавином, које је захватило манастир Хиландар пре три дана, није оштетило сам манастир, јер је према речима архитекте проф. др Мирка Ковачевића, он заштићен од поплава.

Члан Комисије за Хиландар Ковачевић рекао је Танјугу да је деведесетих година доживео у Хиландару сличну поплаву.

„Тада је то била огромна количина воде која је однела део терена са јужне стране манастира, све до стена, и поплавила башту и све оно што је ниже од манастира ка мору, али ни тада није било штете у самом манастиру”, прецизирао је Ковачевић.

На основу снимака и фотографија, које је видео, тврди да је штета сада мања.

„После те претходне поплаве морали смо да изградимо потпорни зид и да наспемо терен да би могло да се прође поред манастира. Данас није тако. Штета постоји, али је она ван манастирских зидина, у пољу, башти”, рекао је Ковачевић који је од 1983. у својству архитекте-конзерватора задужен да брине о Хиландару.

Манастир је, према његовим речима, у потпуности заштићен од поплава.

„Највећи део манастира је на стени која је у благом паду према југозападу и само мали део на југозападу није на стени, али ни он није толико низак да би вода могла да уђе, тако да је манастир на тај начин заштићен”, објаснио је Ковачевић.

На сајту „Хиландар.орг” објављено је да су услед обилних падавина, које су трајале 3,5 сата, на манастирском имању настали велики бујични потоци.

Посебно је, како је наведено, набујао хиландарски поток који је већи део године потпуно сув.

Вода се разлила на више места и на кратко прекинула пут до мора, који је удаљен око 2,5 километра од манастира.

На том потезу се налазе Пирг краља Милутина из 14. века, економија, виноград, винарија и стари манастир Светог Василија, који нису претрпели никакву штету.

Највећа штета је причињена путевима.

Последњих година је доста уложено у обнову и проширење противпожарних и саобраћајних путева на имању Хиландара, тако да су одводни канали који се редовно одржавају, у знатној мери допринели очувању саобраћајница, објашњено је на сајту.

Овакво невреме је, како се указује, појава која се готово редовно понавља у правилним размацима од десетак година и типична је за тај део Грчке, а последња велика непогода ове врсте десила се 2007.  (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*