Крах Хашког суда: Русија повукла признање Римског статута

0

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о повлачењу Русије из Споразума о Међународном кривичном суду (МКС), само дан након што је тужитељка Хашког суда Фату Бенсуда у свом извештају навела да је присаједињење Крима Русији заправо објава рата Украјини и окупација њене територије.

Кремљ је одлуку Русије да не учествује у Римском статуту МКС објаснио националним интересима. „То је позиција коју је заузела земља руководећи се искључиво националним интересима“, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, додавши да је изједначавање присаједињења Крима Русији са оружаним сукобом између Русије и Украјине у супротности са реалношћу. „Таква формулација је у супротности са реалношћу што се тиче наше позиције, а што је још важније са позиције за коју су се изјаснили грађани Крима на референдуму, када су доносили одлуку о уласку у састав Русије“, истакао је Песков. Што се тиче Донбаса, он је поновио да је то грађански рат у Украјини и да је то унутрашњи украјински сукоб. Песков је повлачење Москве из Споразума МКС назвао формалношћу, пошто „дејуре Русија није била под надлежношћу тог суда“. „Ви знате да је документ био потписан, али није ратификован“, додао је. У прелиминарном извештају тужитељке, објављеном на сајту МКС, наводи се да је сукоб почео „најкасније 26. фебруара 2016. године“, када је Русија ангажовала војску „како би преузела контролу над деловима територије Украјине без сагласности Владе Украјине“.

У документу се наводи и да је Русија „преузела Крим без иједног испаљеног метка“, а да су руски војници учествовали у „успостављању контроле над територијом, укључујући и украјинске војне базе и владина здања“. Фату Бенсуда је такође навела да истражитељи суда активно покушавају да сазнају да ли Русија контролише оружане групације на југоистоку Украјине.

Ако се добије потврдан одговор на то питање, догађаји у том делу Украјине ће бити признати као оружани конфликт уз учешће Русије. Руски експерти сматрају да је указ председника Путина само реакција Москве на контроверзан извештај о Криму и ситуацији у Украјини. „Ништа ново се није десило. Русија је потписала статут пре 16 година, али још увек га није ратификовала. Стога, у правном смислу статус Међународног кривичног суда за Русију се није променио. Указ руског председника је заправо само реакција Москве на веома контроверзан извештај о Криму и ситуацији у Украјини, који је објавио Међународни кривични суд“, каже за Спутњик доњецки политиколог и директор Центра за евроазијске студије Владимир Корнилов. Он истиче да су страни медији извештај тужитељке намерно приказали као одлуку „Хашког трибунала о злочинима Русије“, иако се ради о прелиминарној истрази и прелиминарном извештају.

„Јасно је да ће западне земље и Украјина протумачити одлуку Русије као покушај да ’избегне одговорност‘ за оно што се дешава у Украјини, али требало би имати у виду да ни Украјина није ратификовала Римски статут, јер, како су то недавно објаснили званичници у Кијеву, то би могло да нашкоди украјинским војницима“, додаје Корнилов.

На тај начин, истиче експерт, Украјина је индиректно признала да су њени војници починили злочине на Донбасу. „Узгред, иако сада сви говоре о делу извештаја који је посвећен Криму, извештај МКС је углавном посвећен сукобу у Донбасу и у њему на неколико места пише да тужилац има информације да су у југоисточном делу Украјине ратне злочине починиле обе стране конфликта. Зато Украјина сада може да се буни, али би требало, за пример, да прва да ратификује Римски статут“, закључио је Корнилов.

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*