Kрајишки Срби не желе да продају своју прадедовину Арапим

0

Kрајишки Срби не желе да продају своју прадедовину Арапима, а у исповести за „ЕуроБлиц“ открили су и зашто се њихов став разликује од сународњака из Сарајева.

Због новца се одрећи нечега што је вековима брањено и одбрањено у ратовима између Истока и Запада за Србе у Kрајини је незамисливо, па тако се нико, барем за сада, озбиљно не обазире на стотине хиљада евра које нуде Арапи.

5thktkqturbxy8yymjmmtjjmzywzdq1mddkmddiody1mdniowi0ngqzyi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Док је у Сарајеву српска прадедовина преко ноћи постала арапска, а да се српски политичари нису ни побунили, у Kрајини је та прича потпуно другачија. У Kрајини су Срби такође остављени да се брину о себи, а једину помоћ коју добију су или међународне донације за повратнике у виду обнове кућа или саднице лешника, малина и слично, те понека патриотско-политичка „говоранција“ уочи избора.

Kада се завесе спусте, Срби у Мартин Броду настављају са животом, чувајући и бринући се о ономе што су им у наслеђе оставили они који су на помисао губитка земље одговарали сабљом и кубуром.

lfbktkqturbxy84owi2mje2mzvjodu1ywrkzjfmyjy4njrkzjg1ytm2ni5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Душана Рељића, инжењера у пензији, затекли смо испред куће у Мартин Броду, малом месту са чувеним српским манастиром Рмањ из 15. века. За разлику од свих других места у БиХ и региону, у Мартин Броду одмах у први план избијају извори и хладни потоци, који пролазе тик испод прозора кућа које су до јуче била препуна деце. Данас су деца у градовима, а „границу“ чувају мудри старци.

lhbktkqturbxy9lmjy4y2ezzmy2mdewowy5mdaxmwqxmtvjmzbjnzrkni5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Рељић нам одмах открива како су током лета ове године Арапи буквално преплавили Мартин Брод дивећи се природи, води и слаповима на Уни од којих застаје дах.

– Никад их није било оволико. Не знам шта се то дешава, али вероватно након Сарајева желе да купују још земље. Ова земља је посебна, јер је уз воду, а природа се речима не може ни описати – открива Рељић тек делић лепоте родног краја.

Арапи су, прича, долазили породично и у пратњи својих водича.

– Ти њихови водичи су се интересовали да ли неко продаје земљу и било ми је одмах јасно шта је њихова намера. Одговорио сам им увек исто и врло јасно: Ми Срби не продајемо земљу, ми је освајамо – категоричан је Рељић.

x8sktkqturbxy81ngvlnja1zjy0odm3yjkyy2u2mmuwnzjinzi1odkyms5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Са Рељићем се слажу и његове комшије муслимани, који ипак нису желели да јавно говоре о ономе што се у последње време дешава у БиХ.

– Ни ми не желимо да се ова земља продаје Арапима. Ево, будимо искрени – ако је комшије Срби продају они одоше, а ми остајемо да живимо с Арапима и то неће бити нимало лако. Погледајте шта се дешава у Сарајеву – испричао је мештанин села Ћелије надомак Мартин Брода.

Табле на арапском

Они којима је намера да земљу уз Уну ипак понуде Арапима, за „ЕуроБлиц“ истичу да ће то бити тешко.

kdxktkqturbxy8wmdi3ndg3nzjlnjq3njrimmexztjlnme0ymvimjnknc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

– Ових 1.500 квадрата уз Уну продајем за 100.000 евра, али Арапи не желе једну парцелу па да живе окружени Бошњацима или Србима. Они желе комплетна насеља, стотине дунума, а у супротном само се окрену и оду – испричао нам је један Бошњак из Мартин Брода који је таблу „Продаје се“ написао на арапском језику.

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*