Kраљевски двор, изгубљено благо Београда

0

Оно што данас зовемо Скупштином града и председништвом Србије некада је био Kраљевски двор, велелепни комплекс, окружен вртом, малим језером, лалама и скулптурама, док се унутар зидина налазио раскошни свет какав смо виђали испрва у цртаним филмовима, а затим на екскурзијама, истражујући Версај или Шенбрун.

Најстарији члан ове грандиозне скупине је Стари двор, који је почео да се гради почетком 1881. године, како би се у њега уселили краљ Милан Обреновић, његова супруга Наталија и син Александар. Био је ово дворац какав смо научили да замишљамо када су нам читали прве бајке: окружен оградом од китњастог, кованог гвожђа, а затим и уређеним вртом, каријатидама на фасади и стубовима који придржавају балконе, куполама са позлаћеним крунама и ограде на велелепном степеништу, стаклене баште и сале за балове са жутим зидовима и великим лустерима од венецијанског стакла. Ентеријер опремљен стилским намештајем у духу ренесансе и рококоа, музички павиљон, зимска башта у стаклу, џиновка библиотека са преко десет хиљада разичитих наслова. Занимљиво је да је пројекат био дело Александра Бугарског, који је пројектовао и Народно позориште. У двору се налазила и мала капела, која ће са доласком комунизма бити преграђена.

Рушевине Мајског преврата
Уз двор се налазио најстарији део краљевског здања – кућа Стојана Симића, политичара, трговца и бизнисмена свог времена. Он ју је подигао тридесетих година XИX века, када је Теразијско брдо још било далеко од градске вреве и тринаест година касније је продао краљевској породици.

Мање претенциозна и удобнија, али једнако раскошна као Стари двор, вила у енглеском стилу је била омиљено пребивалиште Милановог наследника Александра и његове супруге Драге. Парадоксално, пар је управо овде краљ Александар убијен маја 1903. године, иако је кућа Стојана Симића била повезана подземним пролазима са руским посланством. Сатерани у ћошак, Драга и Александар нису успели да побегну, већ су пронађени иза једних скривених врата у спаваћој соби, где су и стрељани. Kада је супарничка династија Kарађорђевић преузела власт, читава зграда је порушена како не би подсећала на трагични догађај.

Kада се ради о врту – он је поново никао тек пре неколико година, када је између Старог и Новог двора обновљена фонтана налик на ону која је ту стајала скоро век раније. У истом маниру је посађено и цвеће и травњак са клупицама на којима данас можете да одморите шетајући се потезом Славија – Трг републике, од скора – са погледом на споменик руског цара Николаја ИИ.

011

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*