Кремљ: На непријатељске кораке САД мора се одговорити

0

Русија се традиционално залаже за добре односе са САД, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков истакавши да, ипак, не могу да дозволе да поступци Сједињених Држава, који су понекад и непријатељски, остану без одговора.

Кремљ је данас саопштио да жали због непријатељских корака САД према Русији, истичући да Москва не може а да не одговори на тако нешто.

„Жалимо због неконструктивног става наших колега у САД и, наравно, не можемо себи да дозволимо да такви кораци, који су понекад и непријатељски, остану без одговора“, изјавио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Русија никада није иницирала неку кризу или ограничења у билатералним односима, и увек се томе противила, казао је Песков.

„Председник Путин упорно понавља жељу Москве да се (са САД) изграде добри односи, засновани на принципима обостране користи и поверења. То је Путинова доследна политика“, навео је Песков.

Песков је прокоментарисао и изјаву новог руског амбасадора у САД Анатолија Антонова за Комерсант о томе да намера изградње добрих односа са Вашингтоном није нова политика Москве.

„Не, то није нова политика, то је традиционална политика“, нагласио је Песков, пренела је агенција Тас.

Песков је рекао да се Русија традиционално залаже за добре односе са САД.

„Чак и верујемо да ти односи морају да се унапреде у интересу мира, глобалне стабилности, као и у интересу решавања кључних светских и регионалних проблема“, рекао је Песков.

Русија нудила САД разне излазе из ситуације са санкцијама

Москва је месецима нудила Вашингтону разне опције за превазилажење ситуације са антируским санкцијама пре него што је предложила смањење броја запослених у америчкој дипломатској мисији у Русији, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Месецима, чак више од пола године, нудили смо Сједињеним Америчким Државама разне начине да се изађе из ове ситуације“, истакла је Захарова, преноси Тас.

Према њеним речима, Русија је америчкој страни дала пола године, „и то није било тихо пружање могућности, већ стални покушаји да се САД укључе у дијалог“.

Захарова је навела и да је било неколико рунди експертских разговора о томе како превазићи ситуацију која се тиче америчких санкција против Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*