KРЕНУЛИ СУ НА ВОЈВОДИНУ: Девенпорт тражи нови закон о Војводини!

0

Делегација Европске уније у Србији упозорила је да Европска комисија већ дуже време у својим годишњим извештајима позива на доношење Закона о финансирању Војводине и да тај правни акт још увек недостаје, преноси Радио телевизија Војводине.

У одговору Делегације Европске уније тој телевизији каже се да Устав Србије прописује да се Закон о финансирању Војводине мора усвојити и да Европска комисија позива на то у својим годишњим извештајима већ дуже време.

„Kапацитети и ресурси нижих нивоа власти треба да одговарају њиховим одговорностима и треба осигурати одговарајуће консултације када је реч о законодавству које има имликације на њих“, каже се у одговору Делегације.
republika-vojvodina-34
На питање да прокоментаришу вест о ванредним републичким изборима, у Делегацији ЕУ у Србији су истакли да су узели у обзир ту најаву и да је на парламентима и владама да одлуче о националним изборима и позиву грађанима да гласају у складу са Уставом.
„Ми смо уверени да ће, током изборне трке и после конституисања нове Владе, Србија наставити са имплементацијом реформи и очекујемо да ће избори протећи у мирној атмосфери, са пуним поштовањем демократских принципа“, кажу у Делегацији Европске уније и додају да је на српским властима да позову међународне посматраче да прате изборе у складу са претходном праксом и међународним стандардима.

На сајту РТВ-а се истиче да су посланици Европског парламента ове недеље усвојили Резолуцију о Србији у којој се, како се наводи, између осталог Србији препоручује да аутономију Војводине не треба умањивати и да Закон о финансирању Војводине треба усвојити без даљег одлагања.

Балкануживо.нет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*