КРИК-ОВ ПОХОД ПРОТИВ ПРОРУСКИХ МИНИСТАРА: Шта је у позадини хајке на Ненада Поповића?

0

Сада већ можемо бити сигурни да сваки пут када КРИК некога оптужи за корупцију то ради јер тај неко не одговара америчким интересима. Ових дана је то случај са човеком који представља све оно што Вашингтону смета у српској политици – министром Ненадом Поповићем.

Портал Говори Србија је раније већ писао о антидржавном деловању субверзивне организације КРИК, која представља неку врсту хибрида невладине организације, алтернативног медија и пара-обавештајне службе, и то са задатком одржавања непрекидне атмосфере прогона државних функционера који нису по вољи вашингтонско-бриселског блока. КРИК је ових дана ту своју улогу потврдио покретањем хајке против министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, и то на темељима потпуно фабрикованих оптужби.

Те оптужбе изграђене су из сазнања до којих је КРИК наводно дошао анализом ,,Рајских папира“, и то у сарадњи са Међународним конзорцијумом истраживачких новинара (ICIJ). Већ овај податак изазива озбиљне сумње у мотиве КРИК-а. Наиме, ICIJ је, како самог себе описује, ,,независна интернационална мрежа новинара базирана у Вашингтону“. Основан 1997, ICIJ је светску пажњу стекао тек прошле године са објављивањем тзв. ,,Панамских папира“ у сарадњи са немачким листом ,,Зидојче цајтунг“, а ,,Рајски папири“ (такође објављени у сарадњи са ,,Зидојче цајтунгом“) на неки начин представљају наставак тог подухвата о раскринкавању ,,пореских рајева“ и њихових клијената.

Оно што је међутим остало изван видокруга јавности поводом ICIJ и његових открића јесу тесне везе ове ,,независне интернационалне мреже новинара“ са америчком ЦИА које се одржавају преко параванске организације која је и главни финансијер ICIJ – Форд фондације. Ова фондација, за коју је познато да ју је основала ЦИА, је иначе (поред Сорошевог Фонда за отворено друштво и USAID-a) и један од главних спонзора Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији (OCCRP) који је, да се вратимо у Србију, директно учествовао у оснивању КРИК-а, што пише и на сајту ове организације. Дакле да резимирамо – ,,Рајске папире“ објавила је ICIJ коју контролише ЦИА, а потом је КРИК (створен од стране OCCRP којег је створила ЦИА) анализирао те папире уз помоћ ICIJ како би из њих извео неке оптужбе на рачун једног српског министра. Неки би то назвали ,,независним истраживачким новинарством“, али ,,обавештајна субверзија“ делује као далеко прикладнији опис.

 

Говорисрбија

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*