KRIK-OV POHOD PROTIV PRORUSKIH MINISTARA: Šta je u pozadini hajke na Nenada Popovića?

0

Sada već možemo biti sigurni da svaki put kada KRIK nekoga optuži za korupciju to radi jer taj neko ne odgovara američkim interesima. Ovih dana je to slučaj sa čovekom koji predstavlja sve ono što Vašingtonu smeta u srpskoj politici – ministrom Nenadom Popovićem.

Portal Govori Srbija je ranije već pisao o antidržavnom delovanju subverzivne organizacije KRIK, koja predstavlja neku vrstu hibrida nevladine organizacije, alternativnog medija i para-obaveštajne službe, i to sa zadatkom održavanja neprekidne atmosfere progona državnih funkcionera koji nisu po volji vašingtonsko-briselskog bloka. KRIK je ovih dana tu svoju ulogu potvrdio pokretanjem hajke protiv ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, i to na temeljima potpuno fabrikovanih optužbi.

Te optužbe izgrađene su iz saznanja do kojih je KRIK navodno došao analizom ,,Rajskih papira“, i to u saradnji sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ). Već ovaj podatak izaziva ozbiljne sumnje u motive KRIK-a. Naime, ICIJ je, kako samog sebe opisuje, ,,nezavisna internacionalna mreža novinara bazirana u Vašingtonu“. Osnovan 1997, ICIJ je svetsku pažnju stekao tek prošle godine sa objavljivanjem tzv. ,,Panamskih papira“ u saradnji sa nemačkim listom ,,Zidojče cajtung“, a ,,Rajski papiri“ (takođe objavljeni u saradnji sa ,,Zidojče cajtungom“) na neki način predstavljaju nastavak tog poduhvata o raskrinkavanju ,,poreskih rajeva“ i njihovih klijenata.

Ono što je međutim ostalo izvan vidokruga javnosti povodom ICIJ i njegovih otkrića jesu tesne veze ove ,,nezavisne internacionalne mreže novinara“ sa američkom CIA koje se održavaju preko paravanske organizacije koja je i glavni finansijer ICIJ – Ford fondacije. Ova fondacija, za koju je poznato da ju je osnovala CIA, je inače (pored Soroševog Fonda za otvoreno društvo i USAID-a) i jedan od glavnih sponzora Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) koji je, da se vratimo u Srbiju, direktno učestvovao u osnivanju KRIK-a, što piše i na sajtu ove organizacije. Dakle da rezimiramo – ,,Rajske papire“ objavila je ICIJ koju kontroliše CIA, a potom je KRIK (stvoren od strane OCCRP kojeg je stvorila CIA) analizirao te papire uz pomoć ICIJ kako bi iz njih izveo neke optužbe na račun jednog srpskog ministra. Neki bi to nazvali ,,nezavisnim istraživačkim novinarstvom“, ali ,,obaveštajna subverzija“ deluje kao daleko prikladniji opis.

 

Govorisrbija

 

POSTAVI ODGOVOR

*