Кристин Лагард: ММФ би се ускоро могао преселити у Кину

0

Шеф Међународног монетарног фонда Кристин Лагард је саопштила да би се ова организација могла преселити из седишта у Вашингтону у Пекинг за наредну деценију ако се настави тренд раста у Кини и другим великим тржиштима у развоју.

Промене на великим тржиштима у настајању ће се одразити на структуру гласања ММФ-а, а Фонд ће морати повећати своју заступљеност у региону, каже Лагардова.

„Што веома добро значи, да ако водимо ове разговоре, за 10 година можда више нећемо седети у Вашингтону, него ћемо то радити у нашем седишту у Пекингу“, рекла је генерални директор Фонда.

Лагардова је истакла да економије у развоју тренутно расту те да су све више утицајније.

Она је додала да подзаконски акти ММФ-а позивају на то да седиште институције буде лоцирано у највећој економији једне од чланица.

Од свог оснивања пре 70 година, седиште ММФ-а је увек био лоцирано у САД-у.

Влада Сједињених Америчких Држава има ефективан вето на одлуке ММФ-а са 16,5 посто гласова.

Према аналитичарима, Кина са прогнозама стопе раста изнад шест процената има шансу да пређе САД у бруто домаћем производу у наредних десет година и постане највећа светска економија.

Међутим, неки стручњаци, укључујући економисте ММФ-а, тврде да Кина већ доприноси глобалном расту на основу паритета куповне моћи, која се прилагођава разликама у ценама.

Структура гласања је последњи пут ревидирана од стране ММФ-а 2010. године, док је удио Кине порастао на 6,41 посто. Фонд планира да наредне године поново покрене питање ревизије структуре гласања.

РТ, Восток

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*