КРИВИ ЈОЈ РУСИ И МИЗОГЕНИЈА: Хилари Клинтон осуђује Трампа, али не и његове „томахавке“

0

Кандидаткиња за председника на америчким изборима у интервјуу спровела “болну анализу” свог пораза, али се не одриче агресивне спољне политике
Избори у САД су можда готови, са навршених више од 100 дана како је Доналд Трамп на позицији председника у тој држави, али његова противкандидаткиња у изборној кампањи Хилари Клинтон није спремна да одустане.
У кратком, али отвореном интервјуу са новинарком Кристијаном Аманпур, Клинтонова је изјавила да је спровела „болну анализу“ своје неуспеле председничке кампање као део књиге коју пише, пише ББЦ.

На питање шта је научила, док је са једне стране признала да је правила грешке, а да је њена кампања имала „изазове“, „проблеме“ и „недостатке“, са друге стране је прст уперила у два човека – директора ФБИ Џејмса Комија и руског председника Владимира Путина, наводећи да су они непосредно одговорни за њен пораз.

„Била сам на путу да победим док писмо Џима Комија 28. октобра и руски Викиликс носу пробудили сумњу у умовима грађана који су намеравали да гласају за мене, али су се уплашили“, рекла је она наводећи да сматра да су докази за то убедљиви.

Клинтонова је, такође, напоменула да је с обзиром на то да је била прва жена која се кандидовала за председника и као кандидат велике странке, мизогинија одиграла велику улогу у њеном губитку.

„Стварно је. То је великим делом део политичког пејзажа, социјално и економски“, рекла је она и додала да би њен одабир био од велике важности за права жена и да би послао поруку широм света.

На шаљив коментар новинарке како ће Трамп искористити друштвене мреже да одговори на наводе Клинтонове, она је одговорила да ће бити срећна да буде предмет диверзије.

„Ако хоће да твитује о мени, онда сам срећна да се тако скреће пажња, зато што имамо много тога о чему треба да бринемо“, рекла је она.

Те исте вечери Трамп је заиста одговорио на коментаре путем Твитера, поново наводећи да оптужбе за руско мешање представљају демократски покушај да се избегне кривица због пораза.

Када је реч о спољнополитичким односима, Клинтонова је изнела своје мишљење о „уврнутим проблемима“ са којима се Трамп тренутно суочава.

Она је, како се наводи, рекла да напори да се оконча програм нуклеарних и балистичких ракета захтевају регионални труд, са изнетим ставовима САД у критичким преговорима, а не само „убаченим неког јутра у твит“.

Она је такође рекла и да је подржала недавни ваздушни напад који су САД извеле на сиријску војну базу као одговор на наводну употребу хемијског оружја за који је Трампова администрација оптужила администрацију сиријског председника Башара ал Асада.

„Сада сам поново грађански активиста и део снаге отпора“, рекла је она пред крај интервјуа мислећи на етикету коју су понели многобројни либерални противници Доналда Трампа, пише ББЦ.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*