Крштење и венчање на Фрушкој гори само за Сремце!

Због сукоба двеју епархија, нова правила у фрушкогорским богомољама - до даљег верници из Бачке не могу да се венчавају и крштавају. Епархија бачка имала мање обреда управо због близине манастира

0

ЕПАРХИЈА сремска забранила је крштења и венчања по фрушкогорским манастирима верницима који не припадају овој епархији. Манастирско свештенство као разлог наводи љутњу Епархије бачке, која се жалила да у њој има мање ових верских чинова, јер се они у великом броју обављају управо по овим манастирима. Новосађани који су одбијени зато што су са подручја друге епархије, не могу да верују да им је оспорено право избора.

Верници који не живе на подручју сремског округа, а хтели би да се венчају или крсте у неком од 16 фрушкогорских манастира, то не могу – до даљег.

– Отишао сам у манастир Крушедол, јер сам хтео да се договорим о крштењу сина. Када сам рекао да смо из Новог Сада, рекли су ми да не може. Нашао сам се збуњен, и упитао зашто, на шта су ми одговорили да су добили забрану од епископа сремског да обављају овај чин грађанима који нису из Епархије сремске – каже разочарано Гордан Станисављевић.

Ову причу „Новостима“ су потврдили у манастиру Крушедол, где објашњавају да је избио сукоб између две епархије – бачке и сремске – као и да очекују да ће се после божићних празника ипак смирити страсти.

И у манастиру Велика Ремета, овај „закон“ је почео да се спроводи. Игуман Стефан сматра ове свечане и радосне догађаје божјим даром, зато нема за њих ценовник, па вероватно и због тога велики број верника обављају крштења и венчања баш тамо.

– Имамо годишње по 70 крштења. Немамо ценовник, већ је код нас правило да свако да онолико колико може и има. Нажалост, морамо да поштујемо одлуку епископа – био је кратак старешина Велике Ремете.

ЦЕНА

За разлику од Велике Ремете, где се крштење плаћа колико верник може, по осталим фрушкогорским манастирима цена се креће од 5.000 до 6.000 динара.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*