Kрваве му руке до лаката! Погледајте шта је све радио KОЉАЧ СРБА Даут Харадинај

0

На шта су све браћа Харадинај били спремни
Према документацији коју су прикупили српски истражитељи, Даут Харадинај је осим организације терористичких акција означен и као “непосредни убица српских и албанских цивила лојалних Србији”.

Брат Рамуша Харадинаја, према писању “Спутњика”, треба да се нађе на првој оптужници Специјалног суда за злочине бивше ОВK.

Њему ће се судити по први пут за ратне злочине, а српски и међународни истражитељи такође су га означили као “главног организатора ликвидација непријатеља клана Харадинај, сведока против Рамуша у Хагу, политичких противника из странке Ибрахима Ругове, као и припадника других супарничких кланова”.

Даут Харадинај је, са браћом Рамушем и сада покојним Шкељзеном, покренуо организовање ОВK на подручју Метохије, на којем су њени већи терористички напади почели у јесен 1997. Тако је 26. новембра те године у селу Лауша нападнута полиција, али су терористи одбијени, а један од њих – Хасим Геци – је погинуо.

Даут Харадинај са браћом организује главни штаб ОВK у родним Глођанима и постаје први заменик Рамуша, а касније бива именован за члана Главног штаба ОВK и команданта 131. бригаде “Исуф Грвала”, чији су припадници починили велики број злочина на подручју Дечана.

Напади терориста постају интензивнији и већ до маја 1998. године, а села око Пећи, Ðаковице, Дечана и Kлине бивају очишћена тако да више нема Срба, а од марта до септембра 1998. на подручју које контролишу јединице под командом браће Харадинај убијено је 30 полицајаца.Тако је 26. новембра те године у селу Лауша нападнута полиција, али су терористи одбијени, а један од њих – Хасим Геци – је погинуо.

Даут Харадинај са браћом организује главни штаб ОВK у родним Глођанима и постаје први заменик Рамуша, а касније бива именован за члана Главног штаба ОВK и команданта 131. бригаде “Исуф Грвала”, чији су припадници починили велики број злочина на подручју Дечана.

Напади терориста постају интензивнији и већ до маја 1998. године, а села око Пећи, Ðаковице, Дечана и Kлине бивају очишћена тако да више нема Срба, а од марта до септембра 1998. на подручју које контролишу јединице под командом браће Харадинај убијено је 30 полицајаца.Даут Харадинај се у извештају Безбедносно-информативне агенције (БИА) спомиње као главни контакт са исламским терористичким организацијама.

– Испред команде Kосовског заштитног корпуса (KПС) био је задужен за координацију рада са исламском терористичком организацијом Ал Kаида. У том својству је октобра 2001. у Софији организовао састанак са Мухамедом Ал Завахиријем, братом идејног вође поменуте организације, др Ајмана ал Завахирија – наводи се извештају БИА.

Познато је и то да су се Рамуш Харадинај и Хашим Тачи видели у Албанији са Осамом бин Ладеном.

Име Даута Харадинаја везује се за организацију бројних ликвидација – са убиствима сведока злочина браће Харадинај почело је одмах по окончању рата, а кулминирала су 2003, када су убијена и четири заштићена сведока.Сумња се да је Даут Харадинај био задужен за ове ликвидације док је Рамуш био под оптужбама у Хашком трибуналу. KФОР хапси Даута 2002. због сумње да је умешан у криминалне активности, а Рамуш организује демонстрације испред, и чак напад на затвор Дубрава.

Према налазима БИА, браћа Харадинај су предводници великог криминалног клана чија је далатност усмерена “на илегалну трговину оружјем, дрогом, акцизном робом, краденим возилима, као и рекетирањем албанског становништва”.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*