Крвави траг Харадинаја: БИА доставила око 200 регистара доказа о Харадинајевим злочинима

0

На следеће рочиште лидеру Алијансе за будућност Косова Рамушу Харадинају пред француским судом надлежни органи Србије требало би да пошаљу стручњаке да образложе достављена документа о злочинима за које се он терети, сматра председник Координационог тела за југ Србије, патолог Зоран Станковић.

Станковић у изјави за Спутњик истиче да очекује да Харадинај одговара за оно што је починио и да се у судском поступку утврди шта се дешавало на простору КиМ у том периоду, јер је то нешто што стално жели када се ради о насиљу над невинима и насиљу које је противно међународном хуманитарном праву. Он, међутим, додаје да не може да наслути шта ће се десити 2. марта за када је заказано следеће рочиште Харадинају, као и да не зна која су документа из Србије прослеђена Француској.

„Али очекујем да држава буде присутна тамо када се буде одлучивало, да прикаже јавности Француске документа која би оправдала оно због чега се Харадинај тражи. Ако се говори из Београда бојим се да утисак није такав као када се говори на лицу места“, напомиње Станковић, који је својевремено био председник Комитета за прикупљање података о повредама међународног хуманитарног права.

Он подсећа да је грађу коју су прикупили оперативни надлежни државни органи бивши министар правде, покојни Владан Батић предао Хашком трибуналу и да је тим поводом и боравио у суду.

„Комитет је почео да прикупља грађу чим су започели сукоби на КиМ и да је доставља надлежним органима и Трибуналу у Хагу. У тој грађи су веома детаљно описани сви ти догађаји. БИА је предала велики број регистара са том документацијом надлежним међународним институцијама и Хашком трибуналу. Било је преко 200 регистара са детаљно обрађеном документацијом која говори о повредама међународног хуманитарног права и страдању људи на том простору од руку јединица којима је командовао Харадинај“, наводи Станковић.

Према његовим речима, о тежини тих злочина сведочи и пример две Албанке из породице Кољови у Сувој Реци које су убијене на веома бруталан начин крајем августа 1998. године. Код њих су, прецизира он, реигстроване тешке и обимне повреде на мекоткивним структурама, као и знаци силовања код једне особе, а жртве су након тога погођене пројектилима испаљеним из близине и остављене на раскрсници код Суве Реке.

„То је било нешто што је сасвим доказиво, виде се и снимци. Обдукцију тих тела је радио судски медицинар из Приштине Мухарем Рама. Он је сведок, потписао је обдукционе записе и све се то може видети и анализирати, а и он је у Приштини тако да може да посведочи“, истиче Станковић.

На питање да ли би се одазвао на позив да сведочи пред Специјалним судом за злочине ОВК, Станковић каже да је у обавези да се одазове на позиве било ког суда, а суд би на основу својих питања установио да ли је оно што он има да каже релевантно за истражне поступке којима ће се бавити тај суд.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*