Kубуровић: Степен права Рома у Србији виши него у региону

0

Министарка правде Србије Нела Kубуровић и представници Светске организације Рома (СРО) Јован Дамјановић и Бајрам Халити оценили су у Београду да је степен поштовања права ромске заједнице у Србији „доста виши“ у односу на земље у региону и многе државе у Европској унији.

Kако је наведено у саопштењу Министарства правде, Kубуровић је разговарала с председником и секретаром СРО о унапређењу положаја ромске заједнице у Србији и јачању права националих мањина у складу са Акционим планом за Поглавље 23 у преговорима са ЕУ, у чијем спровођењу је потребно активније присуство представника Рома.

Представници СРО су навели да припадници ромске заједнице проблеме желе да решавају у институцијама државе и да је потребно веће присуство представника Рома у органима јавне управе. На састанку је оцењено и да је потребно да ромски адвокати и представници СРО посећују припаднике ромског народа који издржавају казну у затворима у Србији, као и потреба за бесплатном правном помоћи.

Нела Kубуровић је изразила наду да ће ускоро бити постигнут компромис између цивилног сектора и адвокатуре у вези с Нацртом закона о бесплатној правној помоћи, чији је циљ да свим грађанима Србије омогући једнак приступ правди.

Н 1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*