Kуда Ђукановић води Црну Гору?

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић поново је упутио оштре и за јавност збуњујуће поруке Европској Унији. Поставља се питање, да ли прави заокрет у спољној политици или јача домаће редове?

Прве дане у председничкој фотељи Ђукановић је искористио да пошаље, за челника државе, неуобичајене поруке о Европској Унији. Kрајем маја је поручио да Црна Гора неће клечати и молити да Брисел отвори врата, а ове седмице је отишао корак даље, наводећи да „Црна Гора и Балкан нису терен на којем се може експериментисати, нити прописивати шта је обавезно применити.“

Појаснио је Ђукановић и да Црна Гора није из нужде опредељена за ЕУ.

„Себе сматрамо партнером, којем не треба прописивати, наметати и давати себи за право да свако мало судите да ли смо довољно интелигентни и довољно озбиљни да применимо оно што смо претходно заједно усвојили… Знам да на Балкану сви имамо и сви живимо тај синдром инфериорне зависности, провинцијалне зависности у односу на неке претпостављене међународне ауторитете. Ја не живим тај свет… Ја сам врло често на мети одређених иностраних и домаћих адреса, али верујте да ме то не занима уопште“, казао је новизабрани председник државе.

Поставља се питање коме и зашто Ђукановић сада шаље овакве поруке. Црна Гора крајем месеца обележава 6 година од почетка преговора са ЕУ, а премијер Душко Марковић понавља да је Влада недвосмислено опредељена за чланство у ЕУ.

Извршна директорица Центра за развој невладиних организација Ана Новаковић, која је члан радне групе за преговоре о поглављу 23 (Правосуђе и темељна права), сматра да Ђукановић окреће кормило од ЕУ у неком другом правцу и то „не из оправданих и објективних, већ искључиво личних разлога.“

„Овај панични напад на ЕУ може долазити само од некога ко осећа страх од тог процеса. Извесно је да даљи процес интеграције захтева: ослобађање институција од партијског интереса, загарантовану слободу изражавања и медија, функционалну владавину права која би у једном тренутку отворила и бројне фиоке тужилаштва. Очигледно је да се Ђукановић при помисли на такву реалност не осећа добро и да ће контролу ДПС-а над свим процесима и институцијама у друштву бескомпромисно чувати.“

Другачијег је става Момчило Радуловић из Европског покрета, који Ђукановићеву изјаву чита као потврду да је Црној Гори ЕУ и даље циљ.

„Његова порука се не може тумачити као супростављање Европској унији или скретање ка неким другим опцијама, него као тражење равноправног односа и партнерства у одлучивању о оним стварима које се тичу функционисања појединих институција.“

Радуловић сматра да је порука намењена и домаћој јавности, не само Бриселу.

„Мислим да су овако снажне изјаве Ђукановица имале и своју унутрашњу употребу, јер су сличне изјаве увек биле и најава неких реформских резова у сопственим редовима, нарочито у оним институцијама које нису адекватно радиле или реаговале на одређене проблеме,“ каже Радуловић.

Шта мисле Европска унија и Влада Црне Горе?

Брисел се још није огласио. Док се чека његово тумачење Ђукановићевих порука, намеће се дилема да ли оне могу начинити штету европском путу Црне Горе? Одговор није јединствен и зависи из које перспективе се ситуација посматра.

„Овакве изјаве неће нанети штету европском путу и мислим да ће у наредним месецима доћи до смиривања одређених тензија и креирања боље атмосфере у свеукупним политичким односима на унутрашњем плану и у вези са ЕУ преговорима,“ уверен је Радуловић.

Новаковић, са друге стране, наглашава да Ђукановић у питање доводи целокупни процес интеграције Црне Горе у ЕУ.

„Стога је изузетно важно добити одговор и јасан став председника Владе на овакве изјаве председника државе. С обзиром на то да Влада ни у једном тренутку није довела у питање ЕУ као спољно-политички приоритет земље, на овом питању ћемо видети да ли кључне одлуке у Црној Гори доносе званичне институције или појединац. Тај одговор најбоље ће појаснити у каквим систему живимо.“

Ђукановићеве последње поруке реакција су на званични став Брисела да недавна смена генералне директорице Јавног сервиса представља кршење слободе изражавања и медија, те да су црногорске власти ограничене обавезама према европским вредностима и стандардима. Битка око руководства Јавним сервисом траје месецима И верује се да ДПС све оркестрира, како би на челне позиције поново довео своје људе.

Јелена Кулиџан

Дојче Веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*