Kултура на првом месту: Овако Италија чашћава своје грађане за 18. рођендан

0
View of Rome from Castel Sant'Angelo, Italy.

До краја године Италија ће морати да одвоји око 290 милиона како би својим грађанима уручила поклон за пунолетство

Kако би подсетила младе да је култура веома важна за квалитет живота и друштва, италијанска влада је одлучила да тинејџерима као поклон за пунолетство даје ваучере у вредности од 500 евра које могу искористити за концерте озбиљне музике, позориште, филм, музеје, књиге и националне паркове.

Одлука ступа на снагу 15. септембра, а до краја године Италија ће морати да одвоји око 290 милиона за 575.000 тинејџера који славе пунолетство.

„Иницијатива има за циљ да пошаље поруку младима и да им пожели добродошлицу у друштво пунолетних“, рекао је Томазо Нанићини и додао да верује како је новац добро уложен.

„То нас такође подсећа колико је важна конзумација културе, како да би се обогатили као особе, тако и да би ојачали наше друштво“, објаснио је.

Нови осамнаестогодишњаци ће моћи да користе новац из овог ваучера уз помоћ апликације помоћу које ће моћи да купују како онлајн, тако и у радњама.

Ово није први пут да Италија покреће сличне иницијативе. Премијер Матео Ренци претходно је одвојио милијарду евра за „сиромашне и обесправљене популације миграната“. Ренцијев програм такође је био базиран на ваучерима у вредности од 500 евра које су мигранти могли да искористе искључиво за културне садржаје.

Најављено је да ће принцип у будућности бити примењен и на просветаре који ће ваучаре добијати за стручно усавршавање.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*