Курир: Млађан Ђорђевић, човек из сенке Драган Ђиласа, уредио да десница преузме протесте

1

Из сенке – Млађан Ђорђевић је платио оснивање Двери и уредио да десница преузме протесте. Ђиласу одржава контакте са странцима, а у СПЦ је толико јак да чак утиче и на избор владика

Млађан Ђорђевић, човек који је био сенка Драгана Ђиласа у његовим приватним подухватима и током обављања јавних функција, мозак је протеста „1 од 5 милиона“, ексклузивно открива Курир.

Управо је Ђорђевић тај који је, повлачећи конце иза завесе, уредио да десница „преузме“ изворне протесте незадовољних грађана. Уместо мирног исказивања неслагања са политиком власти, протести су се, на Ђиласов миг, а под диригентском палицом Ђорђевића, претворили у насилна окупљања, упаде у медије, рушења по центру Београда. Млађан Ђорђевић се никад није експонирао, али је у последњих 20 година обављао важне послове за Драгана Ђиласа лично, као и за државу Србију у време владавине демократа.

Историјат

Пријатељство Ђорђевића и Ђиласа датира од протеста 1991/1992. и управо је прву фирму, у Чешкој 1995, Ђилас отворио на свог кума Ђорђевића. И у политику су готово ушли паралелно, били су тврдо крило ДС, али док је Ђилас обављао јавне функције и био експониран, Ђорђевић се, иако је једно време био и саветник председника Србије Бориса Тадића, држао по страни. Званично, Ђорђевић је у Председништву био задужен за контакт са СПЦ и Србима у дијаспори. Незванично, он је човек који је држао на вези десничаре, ведрио и облачио у СПЦ, чак утицао и на избор владика, и кога је председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио да је главни финансијер црногорске опозиције. Треба додати и да је изградио утицај у појединим структурама у Русији. Више извора Курира је рекло да је Млађан Ђорђевић практично платио оснивање Двери.

– Ђорђевић је финансијски помогао да Двери из студентског покрета постану странка, ово што су данас. И у време док је био саветник код Тадића, он је одржавао контакт с лидерима Двери. Када је дошло до раскола у том покрету, Ђорђевић је финансијски помагао Бошку Обрадовићу – каже један од извора нашег листа.

У све умешан

И управо је Ђорђевић тај који је Бошка Обрадовића, лидера Двери, приближио Ђиласу.

– Ђорђевић је удесио да Ђиласу Обрадовић буде ближи од Вука Јеремића. Он је сматрао да одмах уз Ђиласа треба да буде неко из деснице, па је сугерисао да на сваком скупу Обрадовић стоји уз Ђиласа. С друге стране, Јеремић и Обрадовић деле исто бирачко тело, што додатно повећава нетрпељивост између њих, а омогућава Ђиласу да остане лидер Савеза – додаје извор нашег листа.

Везе које је стекао у Русији он сада користи да помогне Ђиласу.

– Ђорђевић преко своје НВО Српски код често путује у Русију или организује у Београду трибине на које му долазе утицајни људи из Русије. Он одржава контакт с делом руских структура у име Ђиласове странке и целог Савеза за Србију – наводи извор нашег листа.

Ђорђевић  дојавио да  се спрема  смена… Владика  Артемије

Јак утицај има и у СПЦ, учествује чак и у кадрирању, а близак је с владикама Григоријем и Амфилохијем. У депешама Викиликса помиње се као особа из Тадићевог кабинета која их је обавестила да ће владика Артемије бити склоњен.

Владан Глишић: САРАЂИВАЛИ СМО С МЛАЂОМ У БОРБИ ПРОТИВ ГЕЈ ПАРАДЕ

Владан Глишић, бивши председник Двери, каже да је овај покрет сарађивао са Ђорђевићем 2010, у време док је био саветник председника Србије.

– Док смо се борили против геј параде, сарађивали смо с националним крилом ДС, а Млађан Ђорђевић нам је био веза. Ипак су ти контакти убрзо прекинути пошто они нису смели отворено да нас подрже. То је било у јесен 2010, а контакт је прекинут у пролеће 2011. Да ли сада финансира Двери и како, нисам упознат, пошто сам се с њима разишао 2015, много пре оснивања Савеза за Србију – каже Глишић.

Бранко Радун: ЂОРЂЕВИЋ ЈЕ ЧОВЕК ИЗ СЕНКЕ

Политички аналитичар Бранко Радун каже да за Ђорђевића знају људи који су мало упућенији у политику, али да је он, пре свега, човек који делује из сенке.

– Млађан Ђорђевић јесте човек из сенке, иако за њега већ сигурно десет година знају сви они који се мало боље разумеју у политику. Он се не експонира. Тадићу је био десна рука за десницу, СПЦ, али и за деловање у Црној Гори и региону. Био је битан део Тадићевог режима и његова сарадња с Бошком Обрадовићем је још из тог времена (када је био саветник на Андрићевом венцу) – наводи Радун.

Курир

1 КОМЕНТАР

  1. Vrlo opasna osoba placena da nas gurne u „sirijski scenario“ . Ima pipke svida od evroazije, dela cg i mak opozicije, preko filoloskog fakulteta (ruski), dj. Vukadinovica do j. Cucakovic u NISu i Nasoj srbiji, srpskom kodu, do stamatovicevih decijih kampova sa paravojskom. Drzava treba da reaguje.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*