Кустурица: Бакир иде стазама свога оца. Они не желе мир!

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да је референдум о Дану Републике Српске од великог значаја за Српску.

0

Он је истакао да то није референдум о датуму, већ изјашњавање свих наших сународника и људи добре воље који се не боре само за тај дан, него и за слободу, односно очување наше културе.

„Прво је био покушај да се укине име и годишњица Републике Српске, па је тек онда уведено и питање постојања референдума. Да је редослед био обрнут, односно да је могао да буде обрнут, онда би могли да говоримо о томе како је неумесно понашање председника Републике Српске. Овако као што је и одбрана слободе у нашем народу увек на дневном реду, тако је и овај пут веома видљив процес којег Бакир Изетбеговић обнавља и иде стазама свога оца“, истакао је Кустурица.

Када је мир у БиХ био загрантован Кутиљеровим планом, подсетио је Кустурица, Алија Изетбеговић је по наговору америчког амбасадора Ворена Цимермана одбио мировни споразум који је претходно прихватио.

„Тако и сада. Све што постоји у арсеналу Бакира Изетбеговића покренуто је да би се нарушио мир у БиХ“, рекао је Кустурица и додао:

„Ми смо хтели да један од симбола тог мира буде Андрићград, а ја сам схватио да они не желе мир. Вишеград јесте био муслимански већински град, али су га населили Коњичани који су морали да оду из Коњица после Дејтона и још пре Дејтона, па се ја питам – да ли је могуће да је реч о апсолутној доминацији и уништењу њима супротстављене културе“.

Он је навео да је био мишљења да ће Андрићград бити град мира, те да је с том намером и направљен, али је тајна у томе, каже, што они неће мир.

„Начин на који се кренуло на Републику Српску сугерише да њима заправо не треба мир, а ми будале хоћемо да направимо споменике миру или помирењу као што је била намера са Андрићградом“, нагласио је прослављени редитељ, пренеле су бањалучке Независне позивајући се на Срну.

И зато, поручио је Кустурица, што се тиче референдума – ако пропустимо на једном, дочекаће нас на другом и стога је веома важно да сви изађемо на референдум.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*