Kустурица: Бакир следи Алијине идеје

0

Прослављени редитељ Емир Kустурица каже да Бакир Изетбеговић доследно следи идеје свог оца

Прослављени редитељ Емир Kустурица указао је да актуелни члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић наставља доследно идеје свог оца „потпуно на истом курсу“, а да је истина о Бакировој визији Босне испливала приликом покушаја убиства председника Србије Александра Вучића у Сребреници.

„То је Босна у којој Срби себе не би могли препознати. Дизајнирали су је чак без спрског језика из ког су рођени ови нови језици, са својим новима именима. Где смо ми ту? Где су ту Срби?“, упитао је Kустурица.

Он је указао да „није проблем у томе што Латини, православни и муслимани живе заједно“.

„Напротив, питање је шта је већински народ пред рат у Босни нудио и шта после рата нуди тим заједницама. Одбили су Милошевића да буду савезници, а православнима су понудили репризу Другог светског рата: хајде да вас убијамо, па ћемо вам се на крају придружити ако се деси да изгубимо, као 1945. године“, рекао је Kустурица за Срну, преносе бањалучки медији.

Алија Изетбеговић и његови савезници су, истиче, оживели идеју о шеријату и да би „данас Сарајево било мултиетнички град то не зависи од ових људи“.

„Да је неко од Сарајева хтео да направи мултиетнички град, могао је и у ратном вихору да задржи Србе и да понуди решење а не да их по Kазанима убијају, па да им из града оде 150.000 људи једне вероисповјести. Да ли је понуда да људе као доктора Најдановића скидају голе, и да их јавно, као што су њему учинили, сунете па убију“, рекао је Kустурица.

Срби, истакао је, имају легитимно право да негују заветну идеју косовске легенде и своје наслеђе јер оно има културолошку позадину.

“ Република Српска је исходиште једног рата, а питање њеног опстанка је питање личности. Kо је тај ко ће је сачувати, а да притом атрибути њене културе буду сачуванн – рекао је Kустурица, поводом недавних политичких наступа Бакира Изетбеговића

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*