КУСТУРИЦА О ФИЛМУ О ЈАСЕНОВЦУ: Знам да су се многи тој идеји обрадовали, а можете мислити како су се неки ражалостили!

0

Моје биљешке имају интензитет личног, као што све у умјетности мора да буде субјективно, а када постане објективно, онда је то ријалити. Зато не гледам телевизију, гледам „Јутјуб“ јер тамо се види све што мени треба, а све што ми не треба то се врти 24 сата.

Овим ријечима славни филмски редитељ Емир Кустурица је у уторак вече, у Српском народном позоришту у Новом Саду, објаснио бројним поштоваоцима своју потребу да послије књига „Смрт је непровјерена гласина“ и „Сто јада“ напише и трећу, насловљену „Шта ми ово треба“.

У препуној сали „Пера Добриновић“ најстаријег националног театра, Кустурица је казао да ова књига има смисла, јер се бави живим људима и нечим што је било, и изразио наду да ће онима који дођу за 50 година, с њом бити неке ствари јасније. Јер, како рече, све је у овом времену окренуто наопачке. Ми се већ 25 година боримо да изведемо доказ да нијесмо само ми криви за тај рат, него да је настао као последица нечега.

– У мојој књизи је забиљежено да је Џорџ Буш Старији рекао да ниједна земља из бивше СФРЈ неће моћи да успостави односе са САД док не изађе из Југославије и да не може бити да је Слободан Милошевић крив за њен распад, него је њу раставио онај ко ју је саставио, навео је прослављени редитељ и додао да је проблем тих Југославија био у томе, што су, како би наш народ рекао, склапане „озго“ а не „оздо“.

Прекидан аплаузима, Кустурица је рекао и да ријалити није смислио Србин, али је фаза историје у коју је свијет ушао, на лому између два вијека, довела ријалити који није само та емисија која се зове „Фарма“, него је то читав низ емисија које стварају привид да је све како треба и да не треба да се питамо – шта ми је ово требало?

– Тај систем производи нови вредносни систем који пријети да нам убије срце и оно што је наша традиција, казао је славни редитељ.

Кустурица је рекао да би волео да сними филм о Јасеновцу, те да чека да види како ће се околности даље на ту тему поклопити.

Идеју о оваквом филму који би режирао наш редитељ, изнио је недавно израелски историчар и истраживач геноцида у Другом свјетском рату Гидеон Грајф.

– Знам да су се многи тој идеји обрадовали, али можете мислити колико су се ражалостили ови који вјерују да они треба да узму паре и направе неки други филм, рекао је редитељ.

– Филм о Јасеновцу касни много деценија због нашег немара према својој трагедији. Имамо ми стратишта много, а због подаништва према политици избјегавали смо да направимо филмове о нашим суштинским и митским мјестима, казао је Кустурица.

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*