KУСТУРИЦА „ПАО“ ЗБОГ АРСЕНАЛА МУНИЦИЈЕ

0

Филмски режисер и новоименовани саветник председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, Емир Kустурица, пре четири године ухваћен је са ручним пртљагом пуним муниције на аеродрому Банеаса код Букурешта.

Kод Kустурице је у октобру 2015. године приликом антитерористичке контроле пронађено укупно 25 оквира муниције од 9 мм, а румунске власти отвориле су истрагу против режисера.

Истрагом је утврђено да је Kустурица у Румунију стигао приватним авионом из Тивта, како би у Букурешту одржао концерт своје групе „Тхе Но смокинг орцхестра“. Након завршеног наступа, он је стигао на румунски аеродром, а онда је разоткривен.

Четири године је овај скандал чуван као строга тајна, а румунске власти су ове информације криле од јавности. Kустурица је осумњичен за кривично дело кријумчарење, а онда је морао да напусти Румунију.

Три године је трајала истрага, а ова информација није доспела ни у румунске ни у српске медије, што указује на чињеницу да се инцидент веома вешто крио, како наводе румунски медији. Тек након четири године од инцидента, овај случај добио је епилог, тачније 22. марта.

Истрага румунских власти открила је да је Емир Kустурица имао дозволу за оружје коју су издале власти у Београду за пиштољ калибра 9 мм, али није имао дозволу за ношење 25 оквира.

Након експертизе у Националном институту за криминалистичку истрагу, утврђено је да меци представљају „смртоносно ватрено оружје“.

Kустурица је третиран као осумњичени, а како је истрага утврдила он није имао криминални досије.

У јулу 2018. године Тужилаштво у граду Буфтеи, 20 километара северозападно од Букурешта, затражило је од суда да конфискује патроне које су заплењене на аеродрому Банеаса. Прошле неђеље, у петак, 22. марта, суд је коначно одобрио конфискацију муниције и предала је судском трезору на чување.

Да су му Румуни све опростили, говори и информација да ће се Kустурица са својим оркестром појавити на фестивалу рок музике у месту Ресита, почетком јула.

Ricochet special

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*